Militarii de pe fregata "Regele Ferdinand" au inspectat o navă, la țărmul Somaliei/ Galerie foto

426

Articole de la același autor

Aflați în Golful Aden, unde participă la operațiunea ATALANTA, de luptă împotriva pirateriei, militarii de pe fregata "Regele Ferdinand" au inspectat o navă aflată în ancoră în apropierea țărmului Somaliei.


Iată ce a transmis locotenentul comandor Mihai Egorov, ofițerul de relații publice al fregatei "Regele Ferdinand" pe timpul participării la operațiunea amintită: "După un briefing scurt, în care s-au prezentat condițiile misiunii și posibilele amenințări, toată nava s-a pus în mișcare, fiecare membru al echipajului știind ce are de făcut în astfel de situații. Elicopterul s-a ridicat în aer, executând cercetarea zonei, o zonă necunoscută, cu tabere de pirați în apropiere, o plajă deschisă și formațiuni muntoase, fiind pregătit să intervină, dacă desfășurarea situației ar fi impus-o. Nivelul de alertă a fost ridicat la navă pentru a putea face față oricăror potențiale situații neprevăzute, iar grupele de boarding, extrem de motivate, s-au deplasat la bordul RHIB-urilor către nava de inspectat.


Misiunea a fost prima de acest gen executată de navă, apropierea de un țărm necunoscut, posibila barieră lingvistică cu cei de la bordul navei inspectate și numărul mare de bărci care se aflau în apropierea navei comerciale contribuind la crearea cadrului tactic și vizual specific operației, în care s-a desfășurat acțiunea.


Chiar dacă echipajul navei inspectate s-a dovedit cooperant, n-a fost o misiune ușoară. Vremea caldă, umiditatea ridicată și aerul cețos au făcut ca echipamentul de protecție al militarilor să-și dubleze parcă greutatea. Dar, cum spunea un membru al echipajului, într-o zonă necunoscută, într-o misiune nouă pe care ai pregătit-o teoretic dar în care nu știi ce te așteaptă, condițiile de confort termic sunt ultimele la care te-ai putea gândi".


Comandor Tudorel Duță, pilot comandant, a declarat: "A fost o misiune specifică acestei operații, o apropiere de o navă aflată la ancoră în apropierea țărmului somalez, în cooperare cu nava echipa de boarding. Elicopterul a executat o misiune de cercetare și supraveghere din aer. Am cercetat întreaga zonă, atât pe mare cât și pe uscat și a trebuit să monitorizăm fiecare ambarcațiune, fiecare mișcare pentru a nu fi surprinși de eventuale acte ostile din partea localnicilor. Ca orice misiune nouă, a avut o doză de necunoscut, însă noi am pregătit toate variantele și nu am întâmpinat nicio dificultate. Am comunicat permanent cu nava și RHIB-urile, astfel s-au putut lua cele mai bune decizii la bordul fregatei pentru asigurarea protecției echipelor de boarding."


Nava românească își continuă misiunile specifice luptei antipiraterie în zona de acțiune a operației ATALANTA. Prin misiunile executate, militarii din echipajul fregatei Regele Ferdinand reprezintă cu profesionalism Forțele Navale Române și contribuie activ la punerea în practică a politicii de securitate a României și îndeplinirea obiectivelor din Strategia de Securitate Națională.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4534 secunde