MILITARI ROMÂNI, într-o țară în care s-a dat LOVITURĂ DE STAT! Armata a preluat puterea

636

Articole de la același autor

Președintele malian Ibrahim Boubacar Keita și-a anunțat demisia în direct la televiziune, în această dimineață, în urma loviturii de stat militare de marți, transmite agenția de presă DPA, consultată de Agerpres, iar AFP relatează că militarii care au preluat puterea au anunțat că doresc să instituie "o tranziție politică civilă" care să conducă la alegeri generale "într-un interval de timp rezonabil".

"Am decis să renunț la post", a declarat Keita, îmbrăcat în veșminte tradiționale și purtând o mască pe figură pentru a se proteja de infectarea cu coronavirus.

"Noi, forțele patriotice grupate în cadrul Comitetului național pentru salvarea poporului (CNSP), am decis să ne asumăm responsabilitățile față de poporul nostru și față de istorie", a declarat un bărbat care a fost prezentat drept purtătorul de cuvânt al militarilor, colonel-major Ismael Wague, adjunctul șefului de Stat Major al armatei aerului. "Țara noastră alunecă pe zi ce trece în haos, anarhie și insecuritate din cauza oamenilor însărcinați cu destinul său", a acuzat ofițerul malian.



"(Misiunea ONU) Minusma, forța (antijihadistă franceză) Barkhane, G5 Sahel (care grupează cinci țări din regiune), forța Takuba (o alianță a forțelor speciale europene care îi asistă în lupte pe malieni) rămân partenerii noștri. Toate acordurile anterioare vor fi respectate", a insistat Wague.

Președintele și premierul Boubou Cisse au fost arestați de armată în urma unei revolte care a avut loc marți, după luni întregi de proteste de stradă în instabilul stat din Africa de Vest, care se confruntă și cu o insurgență a grupărilor islamiste.

Națiunile Unite, Uniunea Europeană, Comisia Uniunii Africane și Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest au condamnat acțiunile armatei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut "eliberarea imediată" a președintelui, iar UE "condamnă tentativa de lovitură de stat în desfășurare în Mali și respinge orice schimbări anticonstituționale".

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9023 secunde