Militari din Forțele Terestre și Forțele Aeriene, prezenți la Zilele NATO în Ostrava

181
Militari din Forțele Terestre și Forțele Aeriene, prezenți la Zilele NATO în Ostrava - armatacehia-1569179585.jpg

Articole de la același autor

În perioada 20 - 22 septembrie, 70 de militari din Forțele Aeriene, cu două avioane MiG-21 LanceR, două avioane IAR 99 "Șoim", două elicoptere IAR 330 SOCAT și un avion de transport C-27 J Spartan, și 15 militari din Forțele Terestre, cu un tanc TR-85 M1, un complex antiaerian GEPARD și un transportor PIRANHA IIIC, au participat la evenimentul Zilele NATO în Ostrava, Cehia. 


Evenimentul s-a desfășurat pe aeroportul "Leos Janacek" din Ostrava, iar pentru ediția din acest an, România a primit statutul de națiune partener cu statut special (SPN - Special Partner Nation). În cadrul evenimentului, au avut loc exerciții demonstrative susținute de militarii din Forțele Terestre, precum și evoluții statice și dinamice cu aeronavele MiG-21 LanceR, IAR 99 "Șoim", IAR 330 SOCAT și C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene, informează Biroul de presă al MApN. 


XXX 
Zilele NATO la Ostrava este un spectacol public preponderent aviatic organizat anual la aeroportul "Leos Janacek", concomitent cu Ziua Forțelor Aeriene Cehe, și constă în demonstrații aeriene și expoziții statice ale forțelor armate și de poliție din statele participante, atât membre NATO, cât și state partenere ale Alianței Nord-Atlantice. 


Considerat un eveniment important în domeniul securității din Europa, acesta se remarcă, pe lângă demonstrațiile aeriene cu aparate de luptă sau de acrobație aeriană, prin prezentări de tehnică militară și echipamente din domeniul intervențiilor în situații de urgență. 


La ediția din 2018, au participat 20 de state, caracterul dinamic al evenimentului atrăgând un număr impresionant de participanți, la eveniment fiind prezenți aproximativ 220.000 de spectatori.  


Începând cu anul 2014, la fiecare ediție, unul dintre statele participante primește statutul de partener special (SPN - Special Partner Nation), ceea ce presupune, în cazul României, o participare augmentată, comparativ cu prezența la edițiile din anii 2009, 2010, 2012, 2014, 2016 și 2018. SPN beneficiază de un spațiu mai amplu de prezentare a capabilităților sale militare, inclusiv produse ale industriei sale de apărare și expunere mediatică deosebită. 


În anul 2018, statutul de SPN a aparținut SUA, iar la edițiile anterioare au fost desemnate următoarele țări: Polonia (2014), Suedia (2015), Germania (2016) și Slovacia (2017). 


Anul acesta, România și Republica Cehă sărbătoresc 15 ani, respectiv 20 de ani de la aderarea la NATO, iar anul viitor, cele două state vor celebra 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4587 secunde