Megadosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Oamenii săraci, paravan pentru tunuri de milioane

948
1
Megadosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Oamenii săraci, paravan pentru tunuri de milioane - megadosar1-1505314503.jpg
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au făcut, ieri, 23 de percheziții

pe raza municipiului București și a județelor Constanța, Ilfov, Suceava, Ialomița, Vrancea și Harghita, în cadrul unui dosar ce vizează destructurarea a două grupuri infracționale, specializate în evaziune fiscală și spălare de bani. În cauză sunt cercetați 105 suspecți.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 - 2016, suspecții au comis mai multe infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul construcțiilor civile și industriale. Membrii grupului ar fi controlat mai multe societăți comerciale cu un comportament fiscal de tip "fantomă", care aveau sediile sociale declarate la diverse cabinete de avocatură, în baza unor contracte de asistență juridică încheiate pe perioadă determinată.

Persoanele juridice aveau ca asociați și administratori de drept, persoane aflate în nevoie, fără pregătirea necesară în domeniu, care acceptau să dobândească aceste calități în schimbul unor sume modice de bani. Potrivit anchetatorilor, astfel se crea premisa deducerii în mod ilegal a TVA-ului aferent de către beneficiarii așa-ziselor prestări de servicii, contribuind totodată la diminuarea, în mod ilegal, a bazei de impozitare, cu consecința reducerii impozitului pe profit.

Lucrări făcute doar pe hârtie sau "la negru"

În fapt, lucrările de construcții sau serviciile de publicitate înscrise în facturi fie nu erau efectuate, fie erau efectuate de către beneficiarii facturilor în regie proprie sau "la negru", circuitul artificial descris mai sus fiind creat doar pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată și diminuării bazei de impozitare, cu implicații directe asupra modului de stabilire a impozitului pe profit.

"Infracțiunile de evaziune fiscală și spălare a banilor au fost comise în formă continuată întrucât suspecții, la intervale repetate de timp, în baza unei rezoluții infracționale unice, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale pentru activități comerciale fictive, disimulând totodată, odată cu efectuarea plăților, adevărata natură a circulației și implicit a proprietății finale a banilor achitați în acest sens, cunoscând că sumele respective provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală", se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

120.000 euro și 480.000 lei, confiscați după percheziții

Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că separat de cele cinci societăți comerciale tip "fantomă" controlate de membrii grupării au existat și alte societăți pe care aceștia le-au înființat, care au avut același statut și care au fost folosite în activitatea infracțională.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de T.V.A. și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depăsește 29.000.000 lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 lei, 120.000 euro și 2.700 dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului. În cauză se efectuează cercetări față de un număr de 105 suspecți. La acțiune au participat și polițiști de combatere a criminalității organizate București, Suceava, Constanța, Harghita, Vrancea, precum și jandarmi.

Comentează știrea

gogu
14 septembrie 2017
mai multe informatii

si cine sunt membrii gruparii? sunt informatii secrete?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5497 secunde