Mașinile cu cetățeni români înzăpezite în Bulgaria au plecat spre graniță

177
Mașinile cu cetățeni români înzăpezite în Bulgaria au plecat spre graniță - zapada-1483898453.jpg

Articole recomandate

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Sofia și Centrul de Contact și Suport pentru Românii din Străinătate, are în atenție cazul cetățenilor români afectați de condiții meteorologice nefavorabile în Republica Bulgaria.


Au fost efectuate, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile de la Sofia și cele locale în vederea derulării acțiunilor necesare pentru deszăpezirea zonei și transportarea în siguranță a cetățenilor afectați spre granița cu România. În urma acestor demersuri, autoritățile bulgare au asigurat un echipaj de poliție și un utilaj de deszăpezire pe traseul Dobrici-Balcic-Vama Veche, în prezent autoturisme și autobuze cu cetățeni români fiind însoțite pe acest traseu, până la punctul de frontieră Durankulak-Vama Veche.

Misiunea diplomatică se află în contact permanent cu cetățenii români și este pregătită pentru a acorda asistență consulară în caz de necesitate.

UPDATE: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că au fost ridicate restricțiile de circulație doar prin punctul de trecere frontieră Giurgiu - Russe și punctul de trecere frontieră Calafat - Vidin pentru toate categoriile de autovehicule, măsuri instituite ca urmare a condițiile meteo nefavorabile, la intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria.

Potrivit unui comunicat de presă al IGPF, prin cele două puncte de frontieră se circulă în condiții de iarnă, iar polițiștii de frontieră români colaborează în permanență cu omologii lor bulgari pentru fluidizarea traficului și micșorarea timpilor de așteptare.

"Prin punctele de trecere ale frontierei Turnu-Măgurele, Zimnicea și Bechet nu se desfășoară activități specifice de trecere din cauza imposibilității transbordării cu BAC-ul", se precizează în comunicat.

UPDATE: Coloana de mașini a început în seara zilei de duminică să se miște, cu ajutorul unui antemergător pus la dispoziție de autoritățile bulgare.

Ministerul Afacerilor Externe spune că a solicitat Sofiei trimiterea unui utilaj pentru deblocarea situației.

"În urma sesizării unui grup de cetățeni romani aflați în Bulgaria, lângă localitatea Dobrici, a caror autoturisme au fost blocate în drumul spre Negru Vodă, Centrul de Contact si Suport pentru Romanii din Străinătate din cadrul MAE a luat legătura cu unii dintre aceștia, care au solicitat sprijin pentru a se putea repatria. S-a solicitat Primului-ministru aprobarea pentru a contacta autoritățile de la Sofia în vederea găsirii unei soluții pentru toți românii blocați la frontiera cu România. În mod concret, s-a solicitat trimiterea unui utilaj (freză) care să conducă cele aproximativ 30 de masini spre punctul de frontieră Vama Veche, care este deschis pentru moment. Urmare acestei intervenții, autoritățile bulgare au comunicat că vor face tot ce este posibil pentru a trimite un utilaj în zona in care se află blocați romănii pentru a-i conduce spre punctul de frontieră de la Vama Veche. Recomandarea autorităților bulgare este ca românii să se cazeze în localitatea Dobrici, așteptând deschiderea drumului sau, în cazul în care nu doresc acest lucru, să se deplaseze grupat în spatele utilajului de deszăpezire. În prezent, niciunul dinte românii din grupul respectiv nu se află în pericol", anunță un comunicat al MAE.

MAE a lansat, duminică și o avertizare de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Bulgariei că autoritățile locale au emis o avertizare privind prelungirea condițiilor meteorologice nefavorabile pentru intervalul 8-9 ianuarie 2017. Conform prognozei Institutului Bulgar de Meteorologie și Hidrologie, ninsorile vor cădea pe întreg teritoriul Bulgariei, dar vor avea caracter intensiv în nord și nord-estul Bulgariei, precum și în zonele montane înalte din sudul țării. Se așteaptă ca stratul de zăpadă să depășească 50 cm, cu o viteză a vântului de peste 20m/sec, fapt ce poate duce la formarea de troiene de zăpadă de peste 1m înălțime.

Se recomandă evitarea călătoriilor în această perioadă, întrucât există pericolul formării de troiene de zăpadă și polei. În cazul în care plecarea la drum pe cale rutieră este imperativă, se recomandă cu insistență șoferilor echiparea adecvată pentru iarnă a autovehiculelor. Șoferii și reprezentanții firmelor de transport pot obține informații actualizate cu privire la starea drumurilor de pe aplicația pentru telefoane mobile LIMA – www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției Executive Infrastructura Rutieră din Bulgaria – www.api.bg și în regim non-stop la telefonul 0700 130 20.

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +359 2 9733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359 879 440 758 .

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" (disponibilă gratuit în "App Store" și "Google Play"), care oferă informații și sfaturi de călătorie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0076 secunde