MAI: 17 sesizări de posibile incidente electorale de la deschiderea secțiilor de votare

Duminică, 10 Noiembrie 2019, 12:55
116
17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor au fost înregistrate la nivel național de la deschiderea secțiilor de votare, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

"Până în prezent nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea în bune condiții a procesului electoral", a precizat Dajbog, într-o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ea a arătat că ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dispus trimiterea în fiecare județ a unor reprezentanți ai structurilor centrale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a veni în sprijinul autorităților locale în soluționarea cu celeritate a tuturor sesizărilor.

"Specialiștii MAI verifică cu operativitate orice sesizare primită, pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Până acum, cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în județul Olt, în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări", a mai spus Dajbog.

Ea a vorbit și despre un caz medical înregistrat în județul Vaslui, unde s-a solicitat ambulanța pentru locțiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleași secții, în timp ce o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secția de votare.

De asemenea, în Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a președintei secției, iar în prezent i se asigură asistență medicală de specialitate la fața locului.

În județul Suceava, două secții de votare au rămas fără curent, echipele de intervenție fiind alertate.

Monica Dajbog a adăugat că, în general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale.

"Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea și consumul băuturilor alcoolice până la ora 21,00 în spațiul de protecție al secției de votare. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi", a informat oficialul MAI.

De asemenea, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. 

Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2489 secunde