Lyridele, un eveniment celest spectaculos, vizibil în luna aprilie

418
Lyridele, un eveniment celest spectaculos, vizibil în luna aprilie - 1eee-1618296115.jpg

Articole recomandate

Ne pregătim, în această lună, pentru un fenomen cosmic spectaculos: Lyridele. Ploaia de stele căzătoare poate fi observată și din România, în nopțile din perioada 22 - 24 aprilie 2021. Se întâmplă multe în nopțile lunii aprilie, spune Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. S-a făcut trecerea la ora de vară, iar Soarele răsare înainte de ora 7:00 și apune după ora 19:30. Deocamdată nu apune foarte, foarte târziu și încă se face noapte pe la ora 21:00, așa că putem să facem observațiile astronomice destul de devreme. În plus, nopțile durează destul de mult. Ce este important este că toate aceste fenomene pot fi văzute cu ochiul liber, nu avem nevoie de telescoape, potrivit Digi24.


În nopțile acestei luni se văd trei planete: una se vede seara cu ochiul liber, Marte, undeva în constelația Taurus și se deplasează spre Gemini, iar celelalte două se văd dimineața, undeva pe la ora 5:00 - 6:00, dacă privim înspre est-sud-est. Sunt Saturn și Jupiter. Aceasta din urmă este mult mai strălucitoare decât Saturn. Deci, avem trei planete pe cer în luna aprilie. Din mai, o s-o vedem și pe Venus.


Apoi, ar mai fi Luna, care o să apară seara pe cer după data de 14 aprilie. Până la sfârșitul lunii se va vedea în fiecare seară și o să fie foarte frumoasă mai ales când va fi Lună plină, pentru că o să fie aproape de Pământ. O să fie aproape cea mai mică depărtare a Lunii de Pământ de anul acesta, spune Adrian Șonka. Nu ratați Luna mai ales în noaptea de 27 aprilie, când va fi și o stea lângă ea.


Practic, noi putem vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră, dar atunci când Pămânul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, care cel mai bine vor putea fi observate în noaptea de 23-24 aprilie. Curentul de meteori Lyride va începe în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul. Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2123 secunde