„Luptătorii antidrog” din Constanța, cu jalba în proțap, din ușă în ușă, în căutarea unui sediu!

1574

Articole de la același autor

Specialiștii singurei instituții constănțene unde consumatorii de droguri primesc, gratuit, ajutorul necesar pentru a scăpa din „ghearele” parșive ale dependenței sunt puși în situația de a umbla, cu jalba în proțap, de la o autoritate la alta, în căutarea unui sediu. La ei ajung toți consumatorii de droguri pentru care instanța dispune „justiția terapeutică”, dar și părinții disperați, ce caută sfaturi pentru a salva viitorul copiilor. Cu toate acestea, au fost evacuați din sediul pe care l-au ocupat timp de 15 ani. În prezent, sunt găzduiți provizoriu în incinta Secției 1 Poliție.

Consumul de droguri este un flagel care afectează din ce în ce mai mulți tineri. Dacă în urmă cu două - trei decenii cea mai mare grijă a părinților era ca copiii lor adolescenți să nu se apuce de fumat sau să nu experimenteze ce înseamnă consumul a câtorva pahare de alcool, la o petrecere, în ziua de astăzi, trăiesc cu teama că țigările sunt înlocuite de „joint-uri” cu etnobotanice. Stupefiantele sunt accesibile, sunt practic la o distanță de un click – în cazul celor care le comandă online – sau pot fi găsite cu ușurință la bișnițarii de țigări de contrabandă – de altfel, polițiștii constănțeni au întocmit mai multe dosare penale pentru trafic de droguri în care anchetează persoane cunoscute, în trecut, doar pentru contrabandă! Mai mult, semnalele de alarmă trase de autorități, privind faptul că Portul Constanța este o poartă de interes pentru grupările infracționale, pentru introducerea în Europa a drogurilor de mare risc, se adeveresc. După o captură istorică de cocaină, în 2019, a urmat o captură de proporții de hașiș, iar de curând, una de heroină.

În aceste condiții, dar și în contextul în care asistența psihologică pentru a scăpa de dependența de droguri este de lungă durată și extrem de costisitoare, în mediul privat, misiunea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța este una esențială. Concret, specialiștii acestui centru sunt singurii care merg din școală în școală, în județul Constanța, și le vorbesc elevilor despre pericolele drogurilor. La ei ajung toți tinerii pentru care instanța de judecată impune urmarea unui program de reabilitare în loc de închisoare. Tot la ei recurg și părinții, ajunși la disperare pentru că nu reușesc să-și smulgă copiii din „ghearele” drogurilor.

Evacuați după 15 ani, pentru a face loc extinderii creșei

Cu toate acestea, specialiștii CPECA Constanța se află în situația ingrată de a-și desfășura activitatea într-un spațiu improvizat. Potrivit comisarului șef Marius Cristian Oprișan, centrul a fost evacuat, la sfârșitul lui 2020, din sediul aflat pe aleea Mimozelor, unde își desfășurase activitatea timp de 15 ani.


„Încă de la inaugurare, din 2005, ne-a fost alocat, în mod gratuit, folosința unui sfert din clădirea situată pe aleea Mimozelor. Împărțeam clădirea respectivă cu o creșă. În primăvara lui 2020 am fost înștiințați de autoritatea publică locală de faptul că trebuie să evacuăm spațiul respectiv, întrucât imobilul urma să fie reabilitat, iar creșa extinsă. Am făcut demersuri către toate autoritățile pentru obținerea unui alt spațiu. Inițial, din partea Primăriei Constanța și a RAEDPP-ului ne-au fost propuse niște variante de imobile, pentru desfășurarea activității. Dar imobilele erau într-o stare avansată de degradare, nu îndeplineau niciunul din criteriile necesare pentru desfășurarea activității”, a afirmat comisarul șef Cristian Marius Oprișan pentru „Cuget Liber”.

Găzduiți temporar în sediul Secției 1 Poliție

Între timp, până la găsirea unui imobil unde să-și poate desfășura activitatea în condițiile cerute de lege, centrul este găzduit la subsolul Secției 1 Poliție din municipiul Constanța. Înțelegând necesitatea acestui serviciu adus populației, polițiștii au eliberat câteva birouri și le-au împrumutat specialiștilor antidrog. Dar situația nu poate continua în acest mod pe termen lung, căci specificul activității CPECA Constanța impune existența unor circuite anume, a unor condiții. La rândul lor, polițiștii de frontieră și jandarmii îi ajută prin adăpostirea mobilierului și documentelor.

„Am făcut adrese către Primăria Constanța, către RAEDPP, ni s-a răspuns că nu au niciun spațiu pe care să ni-l pună la dispoziție. Am identificat un spațiu pe strada Mihail Kogălniceanu, în centrul orașului, dar ni s-a răspuns că nu este în administrarea lor. Am făcut demersuri și către Universitatea „Ovidius” Constanța, pentru găsirea unui spațiu, dar nici acolo nu s-a putut. Facem demersuri, în prezent, către Consiliul Județean Constanța pentru găsirea unui spațiu unde să putem să primim beneficiarii. În discuțiile purtate cu unii dintre reprezentanții autorităților locali ni s-a indicat să închiriem un spațiu. Dar centrul nu produce venituri, serviciile pe care le oferim sunt gratuite, nu există fonduri pentru plata unei chirii”, a mai arătat comisarul șef Cristian Marius Oprișan.

Se impune precizat că centrul de la Constanța este singurul din rețeaua Agenției Naționale Antidrog care se confruntă cu această situație. La fel cum, trebuie precizat, în timpul verii, litoralul este luat cu asalt de tineri aflați în căutare de senzații tari, date inclusiv de consumul de droguri, iar activitatea specialiștilor de la CPECA Constanța a constat, an de an, în lupta împotriva acestui fenomen. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2377 secunde