Ludovic Orban: Trei companii românești vor putea produce măști sanitare

271
Ludovic Orban: Trei companii românești vor putea produce măști sanitare - dd-1586968882.jpg

Articole recomandate

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că până la sfârșitul săptămânii viitoare cel puțin trei companii românești ar putea avea capacitatea de a produce măști FFP2, subliniind în context că trebuie încurajată producția autohtonă de echipamente de protecție, dar și de medicamente, relatează Agerpres.

În debutul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dat asigurări că la nivelul unităților sanitare a fost asigurat necesarul de echipamente de protecție pentru două-trei săptămâni și că stocurile sunt realimentate, atât prin achizițiile managerilor, cât și ale Unifarm. În replică, premierul i-a atras atenția că începe producția de echipamente și în România. "Aici va trebui să aveți în vedere, să discutați cu toți cei care achiziționează, că intră în producție în România. În unele companii deja se produc măști chirurgicale și, probabil spre sfârșitul săptămânii viitoare, o să avem capacitatea, o să producem în cel puțin trei companii românești măștii FFP2. De asemenea, sunt deja companii care au capacitatea de a produce combinezoane. Or, aici, eu cred că trebuie să încurajăm producția autohtonă", a spus Orban.

Prim-ministrul i-a cerut lui Tătaru să sprijine "orice fel de demers din partea producătorilor de medicamente autohtoni" care au capacitatea de a fabrica produse necesare pe piața medicamentelor. El a dat de înțeles că ar fi dorit o accelerare a procedurii de certificare din partea Autorității Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

"Politica asta de încurajare a - să zic - intrărilor pe piață din exterior, în dauna producătorilor din România, trebuie să înceteze, pentru că atâta timp cât avem o capacitate de producere semnificativă în companii care produc în România, noi trebuie să avem grijă că aceste companii, într-adevăr, au acces nediscriminatoriu pe piața de medicamente, în România. Aici, și la ANMDM să stați cu mai multă atenție, când ne va permite timpul să analizăm, pentru că se poate să dureze două săptămâni o certificare, o autorizare a unui produs. Ați văzut, am dat competența structurilor din subordinea Ministerului Apărării - s-a văzut imediat ce înseamnă o mișcare rapidă și procesarea imediată a solicitărilor de autorizate. Poate învață și ei din acest mecanism", a adăugat Orban.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3899 secunde