Lacul Nuntași ARE DIN NOU APĂ, după ce secase complet!

Vineri, 30 Octombrie 2020, 11:26
1023
Joi, 29 octombrie, a fost finalizată ultima etapă a lucrărilor de reconectare a lacurilor Histria, Sinoie și Nuntași, astfel încât lacul Nuntași să aibă din nou apă, după ce, în luna august, secase complet. Peste 850 de hectare de luciu de apă dispăruseră. 
Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că de-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică - uneori de până la 50% a nivelului apei din Lacul Nuntași, iar în acest an, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei şi a ajuns la secarea totală.


„La inițiativa Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în scopul remedierii situației și refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntaşi. ABADL Constanţa a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Pe 29 octombrie 2020, a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală, iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna şi flora afectate de secetă”, se arată în comunicatul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Reamintim că pe 10 august Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proporție de 95%, iar în septembrie Apele Române au început lucrările pentru salvarea lacului.


Pagina a fost generata in 0.3361 secunde