La asta nu vă așteptați! Permisul auto, piatră de încercare pentru viitorii polițiști?

10210
Tinerilor care vor să devină polițiști li se impune o nouă condiție: să dețină deja sau să obțină permisul auto, până la absolvirea școlii postliceale. În rândul oamenilor legii există deja temerea că din cauza noului criterii mulți tineri absolvenți ai școlilor de poliție nu vor ajunge să profeseze.

O nouă sesiune de admitere în școlile postliceale de polițiști și jandarmi se va desfășura în perioada septembrie – noiembrie 2021. Pe de o parte, sindicaliștii din Poliție aclamă victoria, căci sesiunea de admitere vine cu un număr suplimentat de locuri, urmare a solicitărilor insistente din partea acestora. Pe de altă parte, însă, susțin că o modificare adusă criteriilor de recrutare, adusă în această toamnă, va pune bețe în roate obținerii scopului final, și anume reducerea deficitului de polițiști din stradă.

„Criteriile specifice de recrutare pentru școlile de poliție au fost completate cu obligativitatea deţinerii sau obţinerii, până la absolvire, a permisului de conducere categoria B de către candidați. Această măsură nu va face decât să creeze dezechilibre, având în vedere că mulți elevi nu vor avea timpul efectiv pentru obținerea permisului de conducere în perioada școlarizării. Iar o altă parte dintre aceștia nu vor avea posibilități financiare pentru a obține permisul de conducere înainte de a avea un venit salarial. Deși am propus ca această măsură să fie amânată până la definitivarea în profesie a polițistului (terminarea perioadei de tutelă profesională), Ministerul Afacerilor Interne a hotărât în mod specific să o mențină în forma propusă de instituție. Culmea, această măsură nu se aplică candidaților pentru Academia de Poliție «Alexandru Ioan Cuza»”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

„Deși deficitul de personal este excesiv, depășind 30%, nu vrem să ne imaginăm situațiile penibile, în care, după absolvirea școlilor de poliție, sute de elevi nu vor putea fi încadrați pe motivul banal că nu au putut obține permisul de conducere, în condițiile în care în perioada școlarizării, aceștia sunt cazarmați. Cel mai probabil atunci, ministrul Bode va merge el însuși în stradă să efectueze misiuni specifice, pentru că «specialiștii» pe care-i coordonează nu au avut capacitatea de a gândi mai mult”, a mai atras atenția sindicalistul.

„Este o aberație!”, ne-a semnalat un alt polițist, din rândul celor constănțeni. „Cursanții școlilor de poliție sunt cazarmați în timpul studiilor, iar pentru obținerea permisului auto sunt necesare luni bune: orele de conducere, susținerea examenelor, care sunt programate la distanță de aproape jumătate de an! Ar fi trebuit să se impună condiția obținerii permisului până la încheierea perioadei de tutelă”, a continuat omul legii.



Peste 2.600 de posturi, scoase la concurs în sesiunea de toamnă


În sesiunea din această toamnă, 2.668 de posturi sunt scoase la concurs în școlile postliceale ale M.A.I.. În perioada 2 septembrie – 3 noiembrie 2021, sesiunea de admitere va fi organizată în cele șase unități de învățământ preuniversitar ale Ministerului Afacerilor Interne: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Numărul de locuri, defalcat pe specializări, este următorul: 1.592 pentru agenți de poliție, 225 pentru agenți de poliție de frontieră, 551 de locuri pentru subofițeri de jandarmi, 275 pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă și 25 de locuri pentru specializarea maistru militar auto.

Cererile tip de înscriere se transmit exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare, în perioada 2-14 septembrie 2021, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Unitățile de recrutare vor posta pe site-ul oficial adresa de e-mail la care se vor transmite aceste cereri. Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală.

După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs după parcurgerea etapelor amintite.

Proba de evaluare a performanței fizice se susține în perioada 29 septembrie – 5 octombrie 2021, proba de evaluare a cunoștințelor în data de 9 octombrie 2021, iar rezultatele obținute vor fi postate pe site-ul oficial al unităților de învățământ. Examinarea medicală se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 11 - 31 octombrie 2021.

Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 3 noiembrie 2021.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.484 secunde