Justiția din România, călcată în picioare prin Ordonanțe! Dosarele de terorism și trafic de droguri, afectate

788
1
Justiția din România, călcată în picioare prin Ordonanțe! Dosarele de terorism și trafic de droguri, afectate - fond1-1485968123.jpg

Articole de la același autor

"Cu ajutorul" unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, adoptată în prag de seară, justiția din România a suferit o fractură. Infracțiunea de neglijență în serviciu, prevăzută de articolul 298 din Codul Penal, a fost abrogată. De asemenea, abuzul în serviciu nu va mai fi pedepsit de legea penală, dacă nu se produce un prejudiciu mai mare de 200.000 lei. Alte infracțiuni și reguli de procedură penală au fost modificate, fără ca Ordonanța să beneficieze de aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii. 


Președintele Klaus Iohannis a prezidat, ieri, ședinta Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-a stabilit, în unanimitate, ca ordonanța Iordache adoptată de Guvern, marți noapte, să fie atacată la Curtea Constitutională. 


"E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bătaie de joc! Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea o ordonanță de urgență într-un domeniu atât de sensibil!". Totodată, parlamentarii PNL și USR au depus, ieri, moțiunea de cenzură intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România". Traian Băsescu, președintele PMP a declarat că parlamentarii partidului nu sunt "în remorca" PNL, dar vor susține cu semnături moțiunea de cenzură inițiată de liberali.


"DIICOT este afectat foarte tare"


Modificările aduse Codului Penal încep să producă efecte devastatoare în ceea ce privește activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Dosarele de trafic de droguri, cele de mare violență, dar și cele de terorism vor fi afectate de modificarea legislației penale, susține procurorul șef al DIICOT. 


"DIICOT este afectat foarte tare de denunț, mult mai tare decât celelalte Parchete pentru că în dosarele de competența DIICOT-ului, și aici mă refer în special la dosarele de trafic de droguri și la dosarele de mare violență, denunțul este un element foarte important pentru noi. Denunțul nu ar mai putea fi folosit nici în dosa-rele de terorism. Ne gândim că există și alte metode de sesizare decât denunțul, dar într-adevăr, denunțul nu ar avea nicio valoare juridică conform noii modificări. Prin ceea ce a făcut Guvernul, România se întoarce în timp cu cel puțin 12 ani.", a declarat Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT. 


Explicația ministrului Justiției pentru stabilirea plafonului de 200.000 lei


Faptele de abuz în serviciu nu vor mai fi pedepsite de legea penală, dacă nu se produce un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei sau o vătămare substanțială a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane, potrivit actului normativ publicat recent în Monitorul Oficial. La fel de important este că vinovații de abuz în serviciu vor primi pedepse mai mici și vor putea ocupa o funcție publică, în ciuda condamnării suferite. Actul mai prevede și alte modificări importante la infracțiunile de serviciu, cum ar fi conflictul de interese, însă și o modificare destul de importantă la infracțiunea de favorizare a făptuitorului.


"Referitor la abuzul în serviciu, emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative există deja în Codul penal actual la conflictul de interese art. 300, alineatul 2, deci nu este un element de noutate absolută în legislația din România. Cu referire la stabilirea plafonului de 200.000 lei, am avut în vedere legislația internațională, Convenția națiunilor unite împotriva corupției, jurisprudența CEDO, opiniile Comisiei de la Veneția, decizia CCR 405 pe 2006, prevederile Codului penal actual", a explicat Florin Iordache, ministrul Justiției. 


"Urmărim cu îngrijorare evoluțiile din România"


Deși ar putea fi numită mai degrabă o involuție, decizia Guvernului Grindeanu a ajuns în atenția Comisiei Europene, la câteva zile după ce raportul MCV lăuda progresele făcute de procurori și judecători. 


"Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România. În acest context Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilelor regrese și va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri", a declarat Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. 


Conflictul de interese și favorizarea făptuitorului, "ciopârțite"


OUG nr. 13/2017 mai conține și o modificare în textul infracțiunii de conflict de interese. Astfel, nu vom mai fi în prezența unei infracțiuni, dacă funcționarul public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, va îndeplini un act ori va participa la luarea unei decizii prin care se vor obține foloase patrimoniale necuvenite pentru persoana cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.


Ordonanța va mai aduce o schimbare și în cazul infracțiunii de favorizare a făptuitorului, în sensul că atunci când este făcută de o rudă până la gradul al doilea nu va fi considerată infracțiune. Actualmente, favorizarea făptuitorului nu se pedepsește doar dacă e săvârșită de un membru al familiei.


"Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcționării statului de drept și, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupției și asigurării integrității funcției publice, vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", se arată într-o scrisoare transmisă de Klaus Iohannis, președintele României, către premierul Sorin Grindeanu. 


După publicarea Ordonanțelor în Monitorul Oficial, zeci de mii de români au ieșit în stradă în întreaga țară, inclusiv la Constanța. Este de așteptat ca protestele să crească în intensitate și în amploare zilele următoare. 


Comentează știrea

DEZINFORMARE
2 februarie 2017
MINCIUNA.BASISTA

NU ESTE.ADEVATAT CA guvernul.nu are voie.sa emita legi !Ci .doara.sa.se.ocupe"de linistea si.ordinea.publica" asa.a.grait.marele.Elefant roz alias.pres.rom DA.ROLUL LUI care este?!!..CA numai.mediator.nu.a fost.ci.mai.degraba ..lider al opozitiei.basiste.liberale..De ce.nu.au.protestat.PSD.sa.scoata.oameni.im.strada.cand.guv Boc.si.Ciolos prin.Monika.mMakovei.si.Predoiu..au.modifivat.codurile.penale.pe.banda rulanta.cum.au vrut.ei de.a ajuns.ca.toti primarii.psd.din.tara.sa.fie.anchetati si.executati !!!.De.primarii.basisti.liberali.nu.se.atingeau deloc.ei.fiind.."fete mari".Sa.ajuns acolo in cat.de.frica.DNA.si.SRI.sa.nu.se.mai.faca.nici.proiect. Ca a.doua.zi.te lua DNA pt.abuz.in.serviciu.Tara a.fost.blocata.cu.investitii.care.ar.fi.adus crestere.ec..PSD.SI.ALDE. au incercat sa.schimbe. ceva dar.sau lovit de.sisemul. reat.de.basescu.10.ani.preluat.de.klaus.care.nu. vrea.sa.ramana fara obiectul. muncii..Sant.dezinformari.neadevarate ata.la.UE cat.si.la.ambasade.de.Liberali.basisti.care.simt..ca le fuge pamantul.de.sub picioare..EXCELENT DISCURSUL.LUI.MIRCEA DIACONU..IN.PARLAMENTUL.EUROPEAN..CARE.ARATA ABUZURILE.UNUI.SISTEM.MAFIOT.CARE.NE.A.CONDUS.12.ANI..Mircea Diaconu.FIIND...PARLAMENTAR INDEPENDENT!!.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4774 secunde