Judecătorii cer respingerea proiectului de lege privind executarea pedepselor la domiciliu

248
Judecătorii cer respingerea proiectului de lege privind executarea pedepselor la domiciliu - ddd-1586102150.jpg

Articole recomandate

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer respingerea proiectului de lege privind executarea pedepselor la domiciliu, aflat în dezbatere parlamentară, considerând că acesta este promovat "într-o perioadă critică pentru țara noastră, în absența oricăror dezbateri publice reale", relatează Agerpres.

"Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, luând act de noile inițiative de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală și a legii privind executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate (...), referitoare, în principal, la posibilitatea executării pedepsei închisorii la domiciliu, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu proiectul legislativ aflat în dezbatere parlamentară. (...) Subscrisele constată cu regret că nici actualul proiect legislativ nu are la bază considerente de oportunitate și necesitate, contribuind la diminuarea rolului exemplificativ al pedepsei și fiind de natură a determina o creștere alarmantă a unor infracțiuni pe care actualul context de împrejurări din țara noastră le favorizează", se arată într-un comunicat postat duminică pe pagina de Facebook a Forumului Judecătorilor.

Cele două asociații consideră că proiectul în cauză, la fel ca și alte inițiative de modificare a legislației penale, reprezintă o încercare nereușită de transpunere "a unor dispoziții consacrate în legislația unor democrații europene avansate în materia executării pedepsei închisorii, insuficient adaptate la realitățile din România". "Posibilitatea executării la domiciliu a pedepselor ce nu depășesc 7 ani închisoare, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni, face ca statul român să nu își poată îndeplini rolul de apărare a unor valori fundamentale protejate prin Constituție, în contextul în care limitele speciale ale pedepselor au fost reduse pentru cele mai multe din infracțiunile contra patrimoniului și multe altele incriminate prin Codul penal și legile speciale", se menționează în comunicat.

Asociațiile semnatare apreciază că modificările legislative preconizate se îndepărtează de la scopul și funcțiile pedepsei, dar și de la standardele statului de drept, consacrate prin tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. De asemenea, proiectul nu pare să fie însoțit de soluții complementare care să contribuie la simplificarea activității organelor judiciare, serviciilor de probațiune și sistemului penitenciar din România, care se confruntă cu o lipsă acută de personal.

Un proiect de lege votat pe 31 martie de senatori, într-o ședință de plen online, prevede că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanență prin intermediul unei brățări electronice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8949 secunde