Investiții de peste 50 de milioane de dolari în rafinăria Petromidia

256
Investiții de peste 50 de milioane de dolari în rafinăria Petromidia - rafinariapetromidia13-1554839177.jpg
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, va beneficia în 2019 de investiții totale de peste 60,5 de milioane de dolari. 


Din total, aproximativ 50 de milioane de dolari vor reveni către rafinăria Petromidia, cea mai mare și cea mai modernă rafinărie din România.
Aproximativ 10 milioane de dolari vor merge pe segmentul de modernizare al rafinăriei. Astfel, instalațiile vor intra într-o nouă dimensiune de performanță și stabilitate. 
"Unul dintre proiectele principale din 2019 este mărirea capacității de încărcare motorină pe cale feroviară. Proiectul constă în modernizarea rampei CF pentru încărcare și descărcare Diesel. Vor fi montate două noi brațe de încărcare și descărcare, vor fi realizate două tronsoane suplimentare de conducte. Pompa nouă pentru încărcare va avea un debit de 250 mc/h și va ajuta la creșterea volumelor procesate. Estimările arată că proiectul va duce la o creștere a capacității de încărcare cu aproximativ 180 kt/an", explică reprezentanții Rompetrol Rafinare. 
Un alt proiect de importanță este maximizarea utilizării condensului rezultat din funcționare a instalației de Desulfurare a Gazelor. Reușita lucrărilor va duce la reducere a indicelui de eficiență energetică (EII) cu 0,29 puncte. Practic, vorbim despre o creștere a eficienței energetice în rafinărie. 
Instalația de Amestec în Linia va trece, de asemenea, printr-un amplu proces de modernizare. După implementare, sistemul va oferi posibilitatea obținerii unor produse de calitate superioară. Avantajele principale privesc un control mai strict și mai precis pentru produsele de calitate, iar fiabilitatea a fost proiectată la un cost de întreținere redus pentru cel puțin cinci ani. 
În total, segmentul operațional și cel de dezvoltare vor beneficia de aproape 10 milioane dolari pentru proiectele programate în 2019. O altă sumă importantă, peste 14 milioane de dolari, a fost bugetată pentru lucrările de conformare la standardele internaționale (obținerea autorizațiilor ISCIR, înlocuirea conductei de apă de incendiu etc.). 
"Prin această investiție majoră, Rompetrol Rafinare dovedește că pe primul loc rămâne siguranța operațională, într-o industrie supusă multor riscuri și care de aproape 20 de ani a redobândit greutate strategică pentru economia României", mai spun reprezentanții companiei. 
Pe lângă dezvoltarea instalațiilor pentru rezultate operaționale ridicate, dar și a lucrărilor de conformare necesare, rafinăria va trece și prin procesul specific al lucrărilor de mentenanță capitală, care au fost bugetate la aproape 30 de milioane USD. 
Lucrările vor fi realizate de echipe specializate și sub stricta supraveghere a specialiștilor Rominserv, care au misiunea de a duce planul de investiții la final cu rezultate de excepție. 


Recorduri operaționale în 2018 
În 2018, rafinăria Petromidia a înregistrat nu mai puțin de 11 recorduri operaționale (materiile prime procesate - 5,92 milioane de tone, produse petroliere obținute 5,78 milioane tone, producția de benzine - 1,36 milioane tone și motorine 2,75 milioane tone, combustibil pentru avioane - 317 mii tone, randamente de produse albe - 86,2%, gradul de utilizare a capacității de rafinare - 91,98%). 


În cei 40 de ani de activitate, pe fondul investițiilor majore, rafinăria a înregistrat o dezvoltare a activităților sale de producție. De exemplu, de la o cantitate de materie primă procesată în 1979 (momentul punerii în funcțiune) de 1,26 milioane tone la 3,82 milioane tone în 2007 (momentul preluării de către KazMunayGas), respectiv 5,66 milioane în 2017 și 5,92 milioane tone anul trecut. 
Rompetrol Rafinare este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al României, doar în 2018 contribuind cu aproximativ 1,5 miliarde USD. Totodată, compania continuă să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României. Anul trecut, cantitățile de produse petroliere trimise către subsidiarele KMG International în Bulgaria, România și Georgia au crescut cu 27%, atingând un total de 1,7 miliarde USD. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4771 secunde