Interese ascunse sau ghinion? Acuzații la IPJ Constanța, după testările pentru Direcția de Pregătire Profesională

2804

Articole de la același autor

Ocuparea posturilor la cea mai recent înființată și mult trâmbițată structură din Poliție, de Pregătire Profesională, s-a dovedit a fi dificilă: în întreaga țară, polițiștii care au promovat testările pentru a-i instrui pe alții, la rândul lor, pot fi numărați pe degete. La Constanța, nu a fost ocupat niciunul dintre posturi! Ba mai mult, sindicaliștii acuză că cei din conducerea IPJ Constanța nu ar fi luat în calcul agenți de poliție care aveau calificările necesare.

Numeroase semne de întrebare au fost ridicate cu privire la nivelul de pregătire al polițiștilor, în urma unor incidente tragice care au avut loc pe parcursul acestui an (reamintim cazul de la Onești, când doi muncitori au murit înjunghiați, după ce au fost luați ostatici sau cel de la Pitești, unde un bărbat a murit după ce a fost imobilizat de un polițist). Pentru evitarea situațiilor în care opinia publică să se întrebe dacă polițiștii știu tehnici de imobilizare sau cum să folosească pistolul din dotare, în luna august, la nivelul Poliției Române s-a luat decizia unei noi structurii care să se preocupe de instruirea polițiștilor, pentru a interveni eficient: Direcția de Pregătire Profesională, compusă din două servicii, respectiv Serviciul Formare Inițială și Continuă și Serviciul Pregătire pentru Intervenție, în subordinea căruia sunt pregătirea tactică, pregătirea pentru instrucția tragerii, pregătirea fizică și de autoapărare și conducerea defensivă. Pentru o instruire cât mai bună, la nivelul fiecărui inspectorat județean au fost înființate între cinci și șapte funcții.

Odată încheiată partea birocratică, s-a trecut la ocuparea funcțiilor. Ei bine, la această etapă au apărut probleme, după cum au semnalat sindicaliștii „Europol”. Căci, potrivit acuzațiilor acestora, în mai multe inspectorate din țară, printre care și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, în loc să fie nominalizați pentru funcțiile respective oamenii care aveau pregătirea necesară, s-ar fi mers pe preferințe.

„Situație fără precedent în Poliția Română”

„Situație fără precedent în Poliția Română. După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe noua structură din cadrul IGPR, Direcția de Pregătire Profesională, a venit rândul inspectoratelor de poliție să nominalizeze «specialiști» pentru cele patru segmente: conducere defensivă, instrucția tragerii, educație fizică și autoapărare și tactică polițienească. Cu toate că am atras atenția în mai multe rânduri asupra „combinațiilor” care se fac la nivelul IPJ-urilor, prin nominalizarea unor pile și apropiați ai inspectorilor șefi, cei mai mulți au continuat să promoveze oameni pe care îi recomandă doar vocea și talentul. Mai mult, într-o ultimă încercare de a-i determina pe inspectorii șefi să acționeze cu obiectivitate și să înțeleagă rolul esențial pe care acești instructori îl vor avea la nivelul instituției pe componenta de pregătire profesională, Benone Matei, inspectorul general, a convocat o întâlnire în sistem videoconferință, pe parcursul căreia a nominalizat mai multe IPJ-uri unde a găsit cazuri de persoane propuse care aveau ca pregătire cursuri de yoga, de sociologie sau care erau nominalizați ca instructori de conducere defensivă pentru simplul fapt că erau ofițeri la serviciul rutier. Spre surprinderea noastră, îndrumările primite au fost complet ignorate de unii inspectori șefi și după această ședință. Astfel la IPJ Constanța, cu toate că existau trei agenți de poliție care au absolvit cursul de conducere defensivă și dețineau atestat, inspectorul șef și-a menținut nominalizarea unui ofițer de la Serviciul Rutier, despre care spunea că nu are cum să nu știe să conducă dacă se ocupă cu aplicarea Codului Rutier”, au transmis reprezentanții Sindicatului „Europol”.

Surse din cadrul inspectoratului ne-au confirmat că, în Constanța, nu a fost ocupat niciunul dintre posturile de la Pregătire Profesională. Testările au fost susținute în urmă cu două săptămâni, iar de atunci se pare că lucrurile au rămas în stand by, urmând să fie luată o decizie cu privire la ce demersuri vor fi făcute pe viitor, pentru ca posturile să fie totuși ocupate: vor fi scoase la concurs, pentru sursă externă, sau șefii inspectoratului se vor întoarce spre agenții de poliție.

Sindicatul „Europol” acuză: „Erau alți polițiști, mai bine pregătiți”

Cosmin Andreica, lider „Europol”, a declarat pentru „Cuget Liber” că sindicatul pe care-l reprezintă a susținut încă de la început nominalizarea unor agenți de poliție, cel puțin pentru conducere defensivă, dar că ar fi fost ignorat. „Este frustrant pentru noi, cu atât mai mult cu cât chiar avem propuneri din rândul polițiștilor, care se pretau pe specializările respective. Sunt trei agenți de poliție care au absolvit cursul de conducere defensivă și sunt folosiți ca traineri, la nivelul IGPR-ului, pentru a instrui alți polițiști. Dar nu au fost destul de buni pentru a fi nominalizați de inspectorul șef al IPJ Constanța. Apoi, la educație fizică și instrucția tragerii este un polițist care are pregătirea necesară, este pasionat, s-a oferit, dar nu a fost băgat în seamă. Este nevoie ca inspectorii șefi să se orienteze spre oameni cu aptitudini, altfel riscăm să ne trezim în continuare în situații în care «tragem și împingem» de cetățeni, pentru că nu avem capacitatea de a imobiliza în mod eficient”, a afirmat sindicalistul.

Post ratat ... la o secundă!

Se impune precizat că chestorul Adrian Constantin Glugă, inspector șef IPJ Constanța, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. În schimb, surse neoficiale din cadru structurii de la malul mării ne-au precizat că ofițerul de la Rutieră nominalizat a „picat” testarea de la Câmpina, la traseu, la doar o secundă diferență de limita admisă.

Pe de altă parte, situația de la Constanța nu este singulară: din cele 380 de funcții puse la bătaie, prea puține au fost ocupate, în condițiile în care numărul polițiștilor care au promovat testările de la Câmpina pot fi numărați pe degete: conducere defensivă – doar șase polițiști au promovat probele; instrucția tragerii – doar doi polițiști au promovat probele; educație fizică și autoapărare – niciun polițist nu a promovat probele; tactică polițienească – doar nouă polițiști au promovat probele.

„În continuare, cel mai probabil, posturile rămase vacante vor fi scoase la concurs din sursă externă, cu toate că avem în sistem agenți de poliție care au rezultate de excepție obținute la nivelul unor competiții internaționale. Niciunul dintre aceștia însă nu a fost întrebat de sănătate și se pare că nici pe viitor nu se dorește promovarea acestor colegi. Adică există posibilitatea să vină un civil care să îi învețe pe polițiști cum să aplice tacticile polițienești”, a mai subliniat Cosmin Andreica. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5821 secunde