Instanța a stabilit: Noul proprietar al mașinii trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, nu vechiul proprietar

410
1
Instanța a stabilit: Noul proprietar al mașinii trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, nu vechiul proprietar - rovinieta7224130096841700-1520333291.jpg

Articole recomandate

În cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul, noul deținător este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător. Așa a decis astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), subliniindu-se că vechiul proprietar trebuie să dovedească faptul că a vândut mașina. Decizia dată de judecători va deveni obligatorie pentru toate instanțele din țară după ce este publicată în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro

Fostul proprietar al unei mașini nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă cu mașina fără să achite rovinieta, a stabilit astăzi ICCJ prin Decizia nr. 4/2018, ce a fost dată dintr-un recurs în interesul legii. Aceasta va deveni obligatorie, pentru toate instanțele din România, odată cu apariția în Monitorul Oficial.

"(...) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator și de subiect activ al contravenției constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun", este explicat într-un comuncat de presă de azi al ICCJ legat de decizia amintită.

Practic, judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislației, din moment ce instanțele din țară soluționau problema în moduri diferite. Concret, pe de o parte, unele instanțe judecătorești considerau, în mod corect, că fostul proprietar nu poate fi amendat pentru că noul proprietar circulă cu mașina fără a plăti rovinieta, dacă se dovedește că mașina a fost vândută înainte ca autoritățile să constate contravenția.

Pe de altă parte, au existat și instanțe judecătorești care au apreciat că fostul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei.



Comentează știrea

Conducator auto
6 martie 2018
Corect dar...

Corect dar pentru a demonstra cu actul de vanzare-cumparare trebuie mers in instanta. Timp, bani si nervi...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4342 secunde