Înșelăciuni cu locuri de muncă peste hotare. Printre cei păcăliți sunt și constănțeni!

504

Articole de la același autor

Zeci de percheziții au avut loc, ieri dimineață, la sediile unor firme de plasare a forței de muncă peste hotare din Sibiu, Teleorman și Hunedoara. Anchetatorii spun că suspecții au înșelat peste 4.000 de persoane, cărora le pretindeau taxe între 400 și 700 de lei, în schimbul unor locuri de muncă în străinătate. Printre cei păcăliți se numără și constănțeni.

În ultimii ani, plasarea de forță de muncă peste hotare a devenit o afacere înfloritoare în țara noastră. Numărul celor interesați să-și încerce norocul într-o altă țară, în speranța unor câștiguri mai bune, este din ce în ce mai mare. Dar nevoia naște disperare, iar disperarea este sentimentul de care profită escrocii. Au aflat, pe pielea lor, mii de români care au crezut în promisiunile frumoase ale celor care le spuneau că pot să le găsească locuri de muncă bine plătite, în orice țară europeană, și cereau în schimb o taxă "modică" între 400 și 700 de lei. Ulterior, după ce dădeau banii, cei aflați în căutarea unui loc de muncă erau duși cu vorba luni de zile, până când, într-un final, nu li se mai răspundea la telefon. În felul acesta, spun polițiștii, o grupare infracțională a păcălit, pe parcursul unor ani, peste 4.000 de persoane din toată țara.

Indicii că sunt peste 10.000 de victime, în toată țara

"Din cercetările efectuate în cauză au rezultat indicii că în perioada februarie 2014 până în prezent, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință. Persoanele angrenate în activitatea infracțională ar fi postat anunțuri pe diferite site-uri de profil prin care ar fi promis un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 și 700 de lei, ar fi oferit garanția unui loc de muncă. În realitate, cei în cauză nu ar fi întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite. Prin acest mod de operare ar fi fost prejudiciate peste 4.000 de victime din toată țara, valoarea sumelor încasate ilicit depășind 2 milioane de lei. În cauză, sunt indicii că numărul real al victimelor este de peste 10.000 de persoane", au precizat reprezentanții Poliției Române.

Printre cei care au reclamat activitatea ilicită a firmelor din Sibiu s-a aflat și constănțeanul Nicolae Gîrbocea, care reclama în urmă cu ceva vreme: "Eram pensionar, dar mai lucram prin Constanța. Mi-am dat demisia, convins că voi pleca în străinătate. În august 2018 am găsit firma pe Facebook și am mers la Sibiu să facem actele. Mi-au spus că mai sunt libere șapte locuri la o firmă de biciclete în Germania și că se pleacă în septembrie, așa că trebuie să mă hotărăsc repede. Am făcut actele, am dat cei 700 de lei pentru drum și acte și am așteptat. La un moment dat nu au mai răspuns la telefon, așa că am renunțat să mai sper".

Aproape 40 de percheziții au avut loc, ieri dimineață, la 13 sedii de firme și fiind vizate 98 de persoane fizice și juridice, semn că rețeaua infracțională este una extinsă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.326 secunde