Informația zilei despre dosarul lui Tăriceanu

161
Informația zilei despre dosarul lui Tăriceanu - 61972285-1551085154.jpg
Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat luni, pentru 25 martie, judecarea apelului DNA în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanță pentru mărturie mincinoasă.

Tăriceanu nu a fost prezent la proces și a transmis prin avocatul său că nu dorește să fie audiat în sala de judecată deoarece nu mai are nimic de adăugat față de ce a spus la instanța de fond, însă stă la dispoziția instanței pentru orice lămurire.

Judecătorii i-au spus avocatului că Tăriceanu poate să se prezinte la următorul termen al procesului din 25 martie sau poate depune un înscris care să ateste că nu mai dorește să fie audiat.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a solicitat reaudierea unor martori, printre care Victor Ponta, Dan Motreanu și Dan Andronic.

În replică, avocatul s-a opus reaudierii de martori și a cerut să fie trimise adrese la DNA pentru a se comunica dacă procurorii au respectat dispozițiile legale în legătură cu interceptarea lui Tăriceanu și a fostei sale soții, Ioana Valmar.

Instanța a rămas în pronunțare pe cererea de probe.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018, de un complet de la Instanța supremă format din trei judecători.

Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupție, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecători.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Procurorii afirmă că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe despre relația cu inculpații Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică, despre întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4979 secunde