Inedit: un polițist din Constanța a decorat o secție de poliție cu opere de artă!

4996

Articole de la același autor

Tablouri ai unor pictori contemporani, ai unor artiști dobrogeni din perioada interbelică sau realizate de autori încă neidentificați, datând din 1880, îi întâmpină pe cei care trec pragul Secției 5 Poliție din municipiul Constanța. Colecția de lucrări aparține polițistului Adrian Rață, care a și avut, de altfel, inițiativa de a realiza o expoziție permanentă în cadrul unității. "Am vrut să îi sensibilizez pe oameni prin artă", mărturisește polițistul. 


Nimeni nu merge de drag la Poliție. Fie că sunt victime ale unor infracțiuni sau suspecți în diverse dosare, când trec pragul unei secții de poliție o fac apăsați de gânduri și griji. Tocmai de aceea, agentul șef adjunct Adrian Vasile Rață a avut ideea de a expune, pe holul de la intrarea în Secția 5 Poliție din municipiul Constanța, un număr de 35 de lucrări, tablouri, ceasuri și statuete, în cadrul unei expoziții permanente. 


"Lucrez de 19 ani în Secția 5 Poliție. M-am gândit să fac o schimbare, să nu mai fie pereții albi, anoști. Mai ales că lumea când vine la Poliție, vine pentru că are probleme, supărări. Am vrut să îi sensibilizez pe oameni prin artă. Când intră, se uită mirați! Chiar și cei care sunt sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante", mărturisește agentul șef adjunct Adrian Rață. 
Oamenii se opresc, admiră tablouri, ba chiar îi întreabă pe dispecerii aflați în dreptul intrării care este povestea acestor opere de artă. 


"Mulți dintre cei care vin rămân mișcați, nu le vine să creadă că găsesc astfel de opere de artă într-un sediu de Poliție", a adăugat polițistul. 
Acesta a strâns colecția de artă în ani, în mare parte urmare a pasiunii moștenite de la tatăl său, pictorul constănțean Vasile Rață, membru al Careului "Amfora" Constanța. 
"Îl vedeam pe tata pictând și mi-a transmis și mie acest «microb». În timp, am început să colecționez artă interbelică. Sunt piese în special dintre anii 1920 - 1930, când arta a înflorit", ne-a spus tânărul polițist. 


Bineînțeles, tablourile au presupus un efort financiar, căci unele dintre ele nu sunt tocmai accesibile. Cele mai multe dintre ele au fost autentificate la istoricul de artă Doina Păuleanu, iar cele mai valoroase ar putea ajunge să fie comercializate, în licitații, și cu câteva mii de euro. 


Artiști reprezentativi pentru Dobrogea, prezenți în colecție
Polițistul Adrian Rață vorbește cu drag despre fiecare dintre tablourile afișate pe pereții Secției 5. La loc de cinste sunt picturile tatălui său, Vasile Rață, opere a căror bogăție de culori înveselesc locul. Alături de acestea, operele de artă ale colegului tatălui său, pictorul Radu Horobăț (elevul lui Corneliu Baba); printre tablourile semnate de pictorul constănțean expuse se numără peisaje din Constanța, dar și câteva care au stârnit controverse în perioada comunistă. 


"Primul achiziționat a fost «Fetița de ulcioare», semnat de Stavru Tarasov. Și acesta poate fi văzut în colecție. Înfățișează o scenă tipică românească. Tarasov a fost un celebru pictor dobrogean, prieten bun cu Tonitza. De altfel, este de notorietate că, în anii în care Tonitza avea probleme financiare, Tarasov a renunțat la o lucrare în favoarea acestuia, de pictare a unei biserici, pentru a-l ajuta. Tabloul, pe care eu îl consider cel mai reușit, l-am cumpărat de pe internet. Doamna care îl vindea era moștenitoare și am văzut anunțul la puțin timp după ce a fost pus pe internet", își amintește tânărul. 


Printre cei care semnează lucrările aflate pe pereții Secției 5 Poliție se mai numără Lucia Demetrian Bălăcescu, George Catargi, Constantin Vlădescu, Apostol Mănciulescu, Nicolae Enea, Coman Ardeleanu, Lili Pancu. În colecție se remarcă lucrări de o frumusețe rară, din anii 1800, ai căror autori nu au fost identificați încă. "Aceste tablouri trebuie restaurate, dar este costisitor", admite polițistul. 


Cel mai recent obiect expus este o statuetă din alamă, art deco, ce o înfățișează pe zeița egipteană Serket, despre care polițistul amintește că se spunea că ar fi zeița-scorpion, care proteja mamelor și copiii de înțepăturile veninoase. 
Polițistul este hotărât ca, în curând, să completeze colecția cu alte statuete și obiecte de artă, dar pentru expunerea acestora urmează să fie instalate casete speciale. 


Inițiativa acestuia este privită cu plăcere și de către colegi, care spun că tablourile aduse de tânărul polițist au înfrumusețat puțin atmosfera austeră a unității. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3325 secunde