Încurcături pentru soldații și gradații profesioniști, din cauza unui cuvânt din lege!

14143

Articole de la același autor

Anul trecut, soldații și gradații profesioniști au înregistrat o victorie în urma tratativelor cu Ministerul Apărării Naționale: după ani buni în care militarii au fost angajați în baza unor contracte pe perioadă determinată, de până la trei ani, li s-a dat dreptul să aibă un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, după depășirea a 15 ani de vechime, până la momentul pensionării. Dar de la adoptarea unei legi și până la respectarea ei, în practică, e cale lungă, constată soldații!

Soldații și gradații profesioniști din Armata României au numeroase nemulțumiri, pe care le-au reclamat inclusiv forurilor europene, într-o încercare de a ajunge la „urechile” superiorilor care au putere de decizie. Militarii reclamă existența unei legislații discriminatorie, o salarizare dezavantajoasă pentru cei de la baza ierarhiei militare, ignorarea unor nevoi – precum acordarea unor indemnizații pentru achiziționarea de echipamente. Pe lângă toate acestea, militarii reclamă lipsa unei proceduri unitare pentru aplicarea legislației. Iar exemplul cel mai elocvent, invocat zilele acestea de tot mai mulți SGP, face referire la modul cum este interpretată Legea 73/2020 care aduce completări Legii 384/2006, privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

Concret, urmare a luptei duse de Liga Militarilor Profesioniști – organizație care sprijină soldații și gradații profesioniști și luptă pentru respectarea drepturilor acestora, anul trecut s-a reușit modificarea legislației, în sensul de a li se da soldaților și gradaților profesioniști posibilitatea să încheie un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Mai precis, articolul 35 din legea menționată stipulează: „Soldații și gradații profesioniști care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puțin 15 ani pot încheia cu Ministerul Apărării Naționale contracte pe perioadă nedeterminată până la limita maximă de vârstă până la care aceștia pot fi menținuți în activitate. Cu 6 luni înainte de expirarea contractului prevăzut la art. 32 alin. (1) lit. c), părțile sunt obligate să se încunoștințeze reciproc asupra intenției de reînnoire a acestuia”. Se impune menționat că, până la modificarea legislației - obținută cu sprijinul ministrului Apărării Naționale de la acea vreme, Mihai Fifor - soldaților și gradaților profesioniști le erau reînnoite contractelor pe o perioadă determinată, cuprinsă între unul și trei ani.

Un cuvânt, mai multe interpretări

De la intrarea în vigoare a Legii 73/2020, în vara trecută, și până în prezent, militarii au constatat că prevederea nu este aplicată la fel în toate unitățile, ci… după cum o înțeleg șefii! „Sunt unități militare unde articolul din lege este aplicat, iar soldaților și gradaților profesioniști le sunt încheiate contracte pe perioadă nedeterminată, după cei 15 ani de vechime. În alte unități, însă, faptul că în lege se specifică «pot încheia» se interpretează că ar fi la latitudinea comandanților, iar militarilor le sunt încheiate noi contracte, tot pe o perioadă determinată, de patru ani. Este eronat!”, ne-au precizat reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști.

„Din economia textului art. 35, alin. (3) din Legea nr. 384/2006 - privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, cu modificările și completările ulterioare, rezultă sintagma «pot încheia cu Ministerul Apărării Naționale contracte» se interpretează în sensul că soldații și gradații profesioniști au posibilitatea, mijlocul de a încheia contracte cu Ministerul Apărării Naționale pe perioadă nedeterminată, ministerul, în calitate de angajator, neavând la dispoziție decât variantele să încheie un astfel de contract pe perioadă nedeterminată, ori să nu îl încheie deloc, neputând nicidecum să impună SGP încheierea unui altfel de contract, de exemplu pe perioadă determinată (4 ani)”, au subliniat reprezentanții LMP.

Prin urmare, în această perioadă, Liga Militarilor Profesioniști face demersuri pentru reglementarea situațiilor semnalate de către soldații și gradații profesioniști din întreaga țară, pentru ca SGP-iștilor care au depășit 15 ani de vechime să nu le mai fie refuzat contractul pe perioadă nedeterminată, până la pensionare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.358 secunde