Închisoare pentru agresorii care nu iau în serios ordinele de restricție

333
Închisoare pentru agresorii care nu iau în serios ordinele de restricție - fondviolentainfamilie2-1597947160.jpg

Articole de la același autor

Bărbații care-și bat nevestele sau copiii, apoi ignoră complet ordinele de protecție emise de instanța de judecată sau de polițiștii chemați să oprească scandalul, vor ajunge după gratii.

Violența în familie este un fenomen bine înrădăcinat în societatea românească. Bătaia este ruptă din Rai pentru români, astfel că polițiștii sunt sesizați aproape zilnic de situații în care nevasta și copiii sunt bătuți cu simț de răspundere, mai ales după ce capul familiei a băut câteva pahare de tărie.

O măsură pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice a fost luată de legiuitor la sfârșitul lui 2018, când a intrat în vigoare ordinul de protecție provizoriu. Concret, conform noii legi, polițiști solicitați la un caz de violență în familie puteau emite un ordin de protecție provizoriu și dispune evacuarea agresorului pentru cinci zile. Măsura are rolul de a detensiona situația și a da timp victimei să ia măsurile legale următoare.

Dar, în numeroase cazuri, oamenii legii constatau că agresorii încălcau impunerile ordinului de protecție, se întorceau acasă și fie cu amenințări, fie cu promisiuni, obțineau împăcarea. Iar faptul că au încălcat ordinul de protecție rămânea fără urmări legale. De altfel, ce urmări legale să fi avut, spun polițiștii, în condițiile în care pedeapsa prevăzută de Codul Penal era prea mică și nu ducea la arestare?

Schimbare de situație

De săptămâna aceasta, însă, s-a schimbat situația: persoanele care încalcă ordinele de protecție și se apropie de victime - fie că este vorba despre soții, copii sau alte persoane agresate - vor putea fi arestate preventiv. În felul acesta, spun oamenii legii, se speră că ordinele de restricție vor fi luate mai în serios.

"Ordinul de protecție a fost conceput ca instrument pentru lupta contra persoanelor ce săvârșeau fapte asociate formelor de violență domestică, dar trendul ascendent al acestui fenomen a generat situații alarmante tocmai din cauza limitelor pedepsei, care sunt foarte mici în cazul acestor infracțiuni, autorii fiind cercetați în libertate, în majoritatea cazurilor.

Astfel, după emiterea ordinului de protecție provizoriu, polițiștii erau sesizați în multe rânduri cu privire la încălcarea măsurilor de siguranță stabilite. Dar, în multe cazuri, nu a putut fi dispusă nicio măsură preventivă, tocmai din cauza limitelor reduse ale pedepsei pentru încălcarea prevederilor ordinului de protecție. După ce, luna trecută, a fost introdusă ca formă de manifestare a violenței domestice și cea de natură cibernetică, pe 19 august, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea privind modificarea Legii 217/2020, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, actul normativ prezentând câteva elemente de noutate, de natură să vină în sprijinul victimelor", a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Prin urmare, conform noilor prevederi ale legii, victimele care solicită un ordin de protecție vor primi, în mod obligatoriu, asistență juridică.

"Ceea ce înseamnă reprezentare în procedura de judecată în camera de consiliu, în aceeași măsură cu persoana împotriva căreia a fost solicitată emiterea ordinului", a mai arătat liderul sindical.

Închisoare între 6 luni și 5 ani pentru agresori

Cât despre pedepse, dacă este încălcat ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu, pedeapsa este de închisoare între 6 luni și 5 ani.

"Noile limite reprezintă una din condițiile conform căreia poate fi dispusă măsura arestului preventiv, în timp ce, în vechea reglementare, pedeapsa pentru comiterea acestor fapte era cuprinsă între o lună și un an de închisoare", a mai arătat Cosmin Andreica.

"Sperăm ca și magistrații să țină cont de această circumstanță a majorării cuantumului pedepsei, astfel încât, prin fermitatea măsurilor dispuse, comportamentele asimilate violenței domestice să scadă în mod drastic sau chiar să dispară din viața cotidiană, având în vedere că, până la acest moment, statul român încă nu a achiziționat acele dispozitive electronice de monitorizare a persoanelor care fac obiectul măsurilor stabilite prin ordin de protecție", a mai afirmat liderul Sindicatului Europol. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3531 secunde