Începând din august, medierea este obligatorie. Iată în ce condiții

1071
1
Începând din august, medierea este obligatorie. Iată în ce condiții - fondmediere2-1376063465.jpg

Articole de la același autor

Începând cu această lună, toate persoanele care vor să dea în judecată pe cineva trebuie să participe la ședința de informare privind medierea. În caz contrar, instanța de judecată va respinge cererea de chemare în judecată, iar procesul se va sfârși înainte să înceapă. Ședința privind medierea este obligatorie doar pentru procesele civile nu și pentru cele penale.

Ședința de informare privind medierea a devenit obligatorie de la 15 februarie. De la această dată, cei care vor să înceapă o acțiune în instanță trebuie să se prezinte la mediator pentru informarea cu privire la posibilitatea soluționării diferendelor pe calea medierii.

Dacă anterior datei de 1 august, refuzul părții de a se prezenta la ședință era sancționat doar cu amendă, cuprinsă între 100 și 1.000 de lei, de-acum regulile s-au schimbat, astfel că instanța va respinge ca inadmisibile cererile de chemare în judecată ale celor care nu îndeplinesc această obligație.

Medierea, obligatorie în cazul malpraxisului și a partajului

Ședința de informare privind medierea, obligatorie de la 1 august, trebuie efectuată în domeniul protecției consumatorilor (când există unele clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori și operatorii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute în legislația națională sau a Uniunii Europene în domeniul protecției consumatorilor), în materia dreptului familiei (neînțelegerile care țin de continuarea căsătoriei, partajul de bunuri comune, exercițiul drepturilor părintești, stabilirea domiciliului copiilor, contribuția părinților la întreținerea copiilor sau orice alte neînțelegeri care apar în raporturile dintre soți), în domeniul litigiilor privind pose-sia, strămutarea de hotare, precum și în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate, în do-meniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv cauzele de malpraxis, în măsura în care prin legi speciale nu este prevăzută o altă procedură și în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea și încetarea contractelor individuale de muncă. Ședința este obligatorie inclusiv în cazul litigiilor civile a căror valoare este sub 50.000 de lei.

În materie penală, ședința de informare privind medierea va deveni obligatorie începând cu data de intrare în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală, adică la 1 februarie 2014.

Notarii și avocații devin automat și mediatori

Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputaților la proiectul de lege prevede ca și avocații și notarii să poată acționa ca mediatori, fără să mai fie nevoiți să urmeze cursurile de formare în această profesie și să dea un examen pentru atestare. Aceștia trebuie să aibă o experiență de cel puțin cinci ani în profesie, calculată de la data promovării examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire și va fi supus votului final. 

Comentează știrea

marius
30 august 2013
de ce!?

CEA MAI MARE IDIOTENIE POST-DECEMBRISTA IN MATERIE DE JUSTITIE ! Idiotenia nu consta neaparat in inventarea institutiei medierii, ci in obligativitatea ei ! Ne-a fost bagata pe gat in mod abuziv! Sunt tare curios care sunt parts-pris-urile. Daca se ajunge la proces intre doua parti e clar ca nu exista nicio cale amiabila de rezolvare a problemei. Cineva a vrut neaparat sa dea de munca si bani mediatorilor (sa nu uitam ca taxa pentru cursurile de mediator e 3500 lei!!!!!!!). O sa fie o mare nebuneala de acum, mult mai rau decat inainte de asa-zisa teorie a degrevarii instantelor de judecata. Sper sa se prinda cineva si sa elimine obligativitatea ei. Daca nu, inseamna ca interesele ca mediatorilor sa li se bage bani in buzunar (desi prea multe examene nu dau pentru calitatea asta) sunt mult mai mari decat interesul unei justitii corecte !!!! IA SA VEDEM ! AM DREPTATE?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7664 secunde