În șoc, după un abuz sexual! Pe victimă cine o ajută?

450
1
În șoc, după un abuz sexual! Pe victimă cine o ajută? - fondinsocdupaabuzsexual-1430845721.jpg

Articole de la același autor

Un atac în plină stradă, spargerea locuinței în toiul nopții, un viol sau orice formă de agresiune este traumatizantă, iar victimele ar putea avea nevoie de consiliere psihologică pentru a putea depăși momentul. Sau, inclusiv pentru a putea face față anchetei penale, care poate presupune readucerea aminte a momentului violent și chiar reîntâlnirea cu agresorul. E drept, legislația românească dă dreptul la consiliere psihologică gratuită, dar numai pentru victimele unor anumite infracțiuni și numai în anumite condiții! În ultimii ani, însă, numărul victimelor din Constanța care au fost consiliate psihologic, gratuit, poate fi numărat pe degete!

Trauma suferită de victima unei infracțiuni poate fi depășită cu greu. Și, mai mult, recunosc și polițiștii, su-ferința psihică pune piedici, de multe ori, desfășurării anchetei penale.

De exemplu, zilele trecute, o constănțeancă sesiza reporterilor "Cuget Liber" faptul că nepoțele ei, de 12 și respectiv 13 ani, au fost victimele unei tâlhării, iar experiența a fost una traumatizantă pentru ele. "Nepoatele mele au fost foarte speriate, după ce au fost atacate în plină stradă, în zona BIG din Constanța. Iar la Poliția municipiului Constanța, ulterior, când au trebuie să depună reclamație, s-au încurcat și la data nașterii, atât de speriate erau!", a povestit femeia.

În astfel de situații, victima unei infracțiuni trebuie să fie tratată cu respect. Potrivit legislației europene, pe lângă asistența legală, trebuie să i se furnizeze și sprijin medical și psihologic. În România, însă, acestea sunt doar vorbe, într-o lege pusă în aplicare prea rar!

Ce victime pot merge la psiholog, gratuit

Ca în orice domeniu, la acest capitol, legislația din țara noastră a fost aliniată la cea europeană. Și astfel, a apărut Legea 211/2004, completată prin Legea 45/2008, privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

"Consilierea psihologică a victimelor infracțiunilor se asigură, în condițiile prezentei legi, de către serviciile de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, care funcționează pe lângă tribunale" - se menționează în respectiva normă. În prezent, respectivele servicii au o altă denumire și anume servicii de probațiune. Dar răspunderea a rămas.

Însă, potrivit aceleiași legi, numai o parte din victime pot beneficia de consiliere psihologică gratuită. Astfel, după cum a punctat și Liviu Toader, șeful Serviciului de Probațiune Constanța, este vorba despre persoane care au fost victimele unei tentative de omor, a infracțiunii de lovire sau alte violențe, de vătămare corporală, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală sau corupție sexuală. De asemenea, lista continuă cu victimele infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului și a traficului de persoane.

Din păcate, în lege nu se menționează nimic despre victimele tâlhăriilor, atacate, bruscate în plină stradă pentru a li se fura telefoanele sau portofelele. La fel, nici despre victimele unui furt din locuință, care pot suferi un șoc când se trezesc cu hoțul peste ele în casă!

Nicio solicitare în ultimii ani

Chiar și pentru categoria de victime "acceptate" de lege pentru consiliere psihologică gratuită, se impun anumite condiții.

"Se acordă consiliere psihologică gratuită, dar numai la cerere. Iar victimele pot solicita consilierea numai după ce au sesizat organele de urmărire penală sau instanța de judecată. De altfel, la cererea pentru acordarea consilierii psihologice se anexează, în copie, documentele justificative printre altele, și privind date și organul judiciar sesizat", a precizat Liviu Toader. Mai mult, consilierea este acordată numai pentru o perioadă de trei luni, în cazul adulților, și șase luni, pentru minori.

Dar, după cum ne-au mărturisit reprezentanții serviciului, de la intrarea în vigoare a legii, au fost aproximativ zece victime consiliate gratuite iar în ultimii ani, niciuna! "Nu am primit nicio solicitare în acest sens în ultima perioadă", explică șeful serviciului menționat, adăugând că se preferă, de regulă, apelarea la serviciile unor psihologi din sistemul privat.

Pe de altă parte, trebuie menționat că victimele minore, în special cele ale violurilor și abuzurilor sexuale, pot solicita consiliere psihologică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Pe de altă parte, victimele traficului de persoane pot apela la serviciile psihologice oferite de Centrul Regional Constanța al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Dar, așa cum ne-a precizat Sorin Bratu, coordonatorul respectivului centru, le este refuzat acest tip de sprijin. 

Comentează știrea

Cezra
6 mai 2015
Incredere in organili statului

Efectul psiholigic pozitiv asupra intregii societati ar fi daca pedepsele,in general atitudinea in raport cu infractorii ar fi clara in favoarea partii cinstite a societatii. Nu doar victimele directe ci ci restul,cei care stiu in ce situatie ne aflam nu se simt deloc lipsiti de stresul deja cronicizat in privinta sigurantei pe strazi si nu numai. Cata vreme numele clanurilor interolpe sunt pe buzele tuturor de parca ar fi nume de academii,de universitati celebre,inseamna ca acele clanuri domina.au putere mai mare decat institutiile statului cu care si colaboreaza. Astfel,nici psihologii cu psihiatrii cu tot nu se simt in siguranta. Astia la cine sa mai apeleze pentru tratament? Tratamentul se afla la mana structurii superioare a tarii,compusa din membrii majoritatea vai de ei la capitolul pregatire in orice.Ce sa facem, recunoastem ca inca scursurile au o valoare mai mare in ochii celor care colaboreaza si tolereaza acele scursuri. La propriu,oamenii normali ocolesc atat pe cei ce par a fi interlopi,cat si pe cei in uniforme,nefiind siguri care din ei ar putea sau nu sa-i faca rau mai mult.Trist dar asta e.Seamana cu paranoia, dar de fapt este doar instinct de conservare.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5868 secunde