Iată cine sunt vinovații pentru dezastrul din Colectiv! "O acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților"

359
Iată cine sunt vinovații pentru dezastrul din Colectiv!
În urma verificărilor efectuate de către Corpul de Control al Primului Ministru, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv au rezultat concluzii șocante. Intervenția de urgență în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015 a scos la iveală incompetența autorităților, care au avut o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație, cauzat în principal de: lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și bază materială deficitară. Dintre apelurile primite erau elemente care arătau existența unei situații foarte grave, însă Planul Roșu de Intervenție nu a fost declanșat imediat, ci după parcurgerea unor etape, prevăzute de lege. Mai exact, Planul Roșu de Intervenție a fost declanșat la 18 (OPTSPREZECE) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgență. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a coordonat doar activitatea de prim-ajutor calificat la locul evenimentului și nu a coordonat toate activitățile de intervenție, așa cum ar fi trebuit.

Echipajele s-au panicat, 76% din ambulanțe erau în situație de casare

Lipsa unei coordonări reale a operațiunii de intervenție, a fost evidențiată și de faptul că unele echipaje s-au panicat și au început să comunice haotic informații către dispecerat. Baza materială a Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și numărul personalului au fost și sunt insuficiente chiar și raportat la intervenția în situații obișnuite, element în măsură să afecteze grav capacitatea de intervenție a acestei structure, se arată în raportul efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru. Din numărul de ambulanțe funcționale, la data de 30.10.2015, 76% erau foarte vechi și în situație de casare. Conform legislației Serviciul de Ambulanță București-Ilfov ar fi trebuit să funcționeze cu un număr de 1.740 angajați, dar acesta funcționa doar cu un număr de 868 de persoane, având astfel un deficit de 50,11%.

ISU a dat cu bâta în baltă

Modul de acțiune al instituțiilor implicate în intervenția din seara de 30.10.2015 este apreciat ca fiind unul sub medie, raportul constatând că există instituții care și-au făcut datoria în mod corespunzător și altele care au manifestat deficiențe. Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealul Spirii" București – Ilfov, în principal, nu a respectat procedurile în ceea ce privește posibila declanșare mai devreme a Planului Roșu de Intervenție, nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, a existat o succesiune la comanda operațiunilor a unui număr mare de persoane într-un interval foarte mic de timp, iar pe durata controlului, nu a reușit să furnizeze numărul exact și felul utilajelor care au participat la acțiunea din data de 30.10.2015.

În consecință, se impune reformarea radicală și îmbunătățirea sistemului de asistență de urgență în caz de accidente colective, calamități și dezastre în fază prespitalicească, precum și a asistenței de urgență în cadrul spitalelor. Mai multe detalii privind Raportul Corpului de Control al Primului Ministru puteți vedea aici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0092 secunde