Iarna, la volan. Șoferi teribiliști, pietoni inconștienți și șosele proaste

213
Iarna, la volan. Șoferi teribiliști, pietoni inconștienți și șosele proaste - fotofondiarnalavolan2-1578945322.jpg

Articole de la același autor

Pietoni care traversează neregulamentar crezând că pot fi evitați de șoferi, deși e gheață pe carosabil, șoferi care nu își curăță mașina de zăpadă și gheață și apoi nu văd pe unde merg, teribiliști care depășesc atunci când e ceață densă… Acestea sunt doar câteva dintre pericolele descrise de conducătorii auto pe timp de iarnă. Și lista poate continua…


Opt din zece șoferi susțin că au făcut manevre ca să evite în ultima clipă un accident cu pietoni care traversează neregulamentar. Din aceeași categorie a manevrelor riscante, o treime din conducătorii auto spun că au efectuat, cel puțin o dată de când au carnet, o depășire pe timp de ceață, cu vizibilitate foarte redusă. Concluziile îngrijorătoare reies 
dintr-un sondaj online realizat în cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră "Iarna, la volan" desfășurată în luna decembrie 2019.


În cadrul acestuia, 90% din șoferi au declarat că fac o verificare tehnică a mașinii înainte de începerea sezonului rece: 46% o verifică personal, în timp ce 44% o duc la un service auto. De asemenea, întrebați dacă, atunci când conduc în condiții de iarnă, plănuiesc și o rută alternativă în cazul în care drumul planificat inițial este blocat, 79% au răspuns afirmativ: 44% dintre participanții la sondaj au declarat că fac acest lucru de fiecare dată, în timp ce 35% au spus că o fac rar.


Lipsă de disciplină și la volan și la trecerea de pietoni
Din păcate, nici pietonii nu sunt deloc prudenți. Mai mult de jumătate din conducătorii auto au declarat că reduc viteza în dreptul trecerilor de pietoni nesemaforizate de fiecare dată, chiar dacă nu văd pe nimeni în dreptul trecerii, iar o treime spun că încetinesc atunci când văd persoane în apropierea trecerilor sau când trecerea de pietoni este mascată de mașini parcate. În schimb, doar 8% recunosc că reduc viteza când văd persoane în dreptul trecerilor de pietoni, iar 2%, doar atunci când cineva se angajează în traversare.


De asemenea, mai mult de jumătate din șoferi susțin că văd zilnic în trafic pietoni care traversează prin locuri nepermise, iar 31% văd astfel de nereguli foarte des – în fiecare săptămână. Mai mult, opt din zece șoferi au fost nevoiți să facă manevre evazive ca să evite un accident cu pietoni care traversează prin locuri nepermise: 29%, o dată sau de două ori de când sunt șoferi, 38%, de mai multe ori de când sunt șoferi, iar 14%, de foarte multe ori.


Grav este că foarte puțini dintre șoferii intervievați cred că distanța de frânare scade pe gheață. 21% dintre respondenți au declarat că distanța de frânare scade pe carosabil umed, iar 10% sunt de părere că aceasta crește nesemnificativ. De asemenea, 17% dintre șoferii care au participat la sondaj sunt de părere că distanța de frânare scade pe carosabil acoperit de gheață, iar 8%, că aceasta crește nesemnificativ.


Gheața sau zăpada de pe mașini, extrem de periculoasă
Trist este și că aproape toți șoferii sunt de acord că riscul de a produce accident rutier crește dacă nu îți cureți mașina foarte bine de gheață sau de zăpadă, dar foarte mulți recunosc că o curăță doar parțial înainte să plece la drum, pentru că se grăbesc. Poate și acesta este motivul pentru care întrebați dacă li s-a întâmplat vreodată ca, în timpul mersului, să le "zboare" pe mașină zăpadă sau gheață de pe autovehiculul din fața lor, care nu era curățat complet, 77% din respondenți au răspuns afirmativ. Mai mult decât atât 23% au declarat că au avut chiar și probleme din cauza acestui lucru, dar au reușit să nu facă accident, iar 34 de persoane au spus că, din această cauză, au fost implicați într-un accident.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5453 secunde