Pentru a nu mai da în cap pe stradă,

Hoții, trimiși de judecători să fure... meserie!

695
1

Articole de la același autor

De multe ori, soluția pentru ca un infractor să se îndrepte nu este închiderea lui în spatele gratiilor unui penitenciar. Mai ales dacă este prima dată când acesta buzunărește, tâlhărește sau intră peste cineva în casă, noul Cod Penal este mai indulgent și îl condamnă la o pedeapsă cu suspendare. Iar pentru a face într-adevăr o diferență în viața infractorului, prin sentința judecătorească acesta este obligat să învețe și o meserie! 


Dar, după cum ne-a precizat Liviu Toader, șeful Serviciului de Probațiune Constanța, sunt frecvente situațiile în care infractorii nu pot să urmeze cursurile de formare profesională, așa cum impune instanța de judecată. 


"Judecătorii dispun, în cazul măsurilor de suspendare a executării pedepselor sau, în cazul minorilor, a măsurii educative de supraveghere, și urmarea unui curs de formare profesională. Dar ulterior, când ajung în atenția Serviciului de Probațiune, noi constatăm că respectivii nu au nivelul de educație necesar pentru a urma astfel de cursuri", a afirmat Liviu Toader. 


Concret, după cum ne-a precizat și Adelina Vlad, purtătoarea de cuvânt a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, pentru a urma un curs de formare profesională, regula este ca cei interesați, și inclusiv cei condamnați de o instanță de judecată, să fi absolvit cel puțin gimnaziul. 


Iar după cum ne-au precizat autoritățile chestionate, o bună parte dintre cei care ajung să comită infracțiuni provin din pătura săracă a societății și au renunțat la școală de prin clasele gimnaziale. 


Nici la școală nu merg… 


În astfel de situații, consilierii Serviciului de Probațiune Constanța înștiințează instanțele de judecată despre faptul că tinerii infractori nu îndeplinesc condițiile necesare, iar magistrații fie elimină obligația respectivă, fie o înlocuiesc cu cea de frecventare a cursurilor școlare. 


Dar așa cum punctează responsabilii din domeniul supravegherii infractorilor, înlocuirea măsurii educative nu rezolvă problema în totalitate. Motivul este simplu: un curs de formare profesională durează între una și cinci luni, ulterior inculpații având posibilitatea să-și găsească un loc de muncă în domeniul respectiv, fiind astfel o șansă în plus de reabilitare. 


Însă, în cazul în care se impune obligativitatea frecventării cursurilor școlare, acestea durează ani de zile. Dar tinerii infractori sunt supravegheați doar șase luni; astfel că după ce a trecut jumătate de an, puștanii renunță din nou la școală, unde au mers oricum din obligație (!) și se reîntorc pe stradă, unde continuă să comită infracțiuni! 


Trebuie schimbată legea


Pentru eliminarea unor astfel de situații și mai ales a riscului de recidivă, este necesară modificarea legislației, sunt de părere responsabilii din domeniu, astfel încât și persoanele cu patru clase să poată să învețe o meserie. O astfel de solicitare urmează să fie trimisă de reprezentanții Serviciului de Probațiune Constanța către instituțiile responsabile cu ocuparea forței de muncă. 
De exemplu, în prezent, pe lista cursurilor oferite de AJOFM se numără cele pentru: babysitter, cameristă, tranșator de carne, frizer, măcelar, îngrijitor bătrâni la domiciliu, peisagist, machior etc. 


Când este cerut cazierul judiciar 


Un alt obstacol în fața reabilitării infractorilor este faptul că, la angajare, li se cere cazierul judiciar, unde sunt trecute toate ilegalitățile comise. Cum este lesne de înțeles, angajatorii dau înapoi atunci când văd că respectivul a furat sau a tâlhărit. 
Se impune menționat că, potrivit legislației muncii, solicitarea cazierului judiciar nu este obligatorie la angajarea pe orice funcție. Dar pe de altă parte, după cum ne-au precizat oamenii legii, nici nu este interzisă solicitarea acestui document, iar posturile pentru care este necesar nu sunt cuprinse într-un singur act normativ. În consecință, rămâne la latitudinea fiecărui angajator dacă dorește să solicite sau nu acest document! 


Comentează știrea

Emil
8 aprilie 2015
Cursuri de cacat

Nici sa nu fi facut puscarie,ci doar facultati,masterate,cursuri,sa ai si experiente in civerse domenii,daca esti fara munca nu ai sanse decat cu mult noroc sau deloc sa-ti gasesti locul de munca. Puscariile ar trebui sa faca contracte clare cu CNADNR-ul,cu aia de la paduri,sa puna dracului hotii la facut infrastructure si sa reimpadureasca ce au furat alti hoti. Altfel nu e decat palavrageala goala cum ne-am obisnuit,si se mai consuma bani europeni pe cursuri inutile. Atentie,la banii aia europeni contribuim si noi,prin taxe si impozite la buget,de unde pleaca bani degeaba la UE !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0478 secunde