Hoți profesioniști de bijuterii, antrenați la Constanța. Dădeau spargeri în Europa în 60 de secunde

557
Hoți profesioniști de bijuterii, antrenați la Constanța. Dădeau spargeri în Europa în 60 de secunde - fondhotispargeridiicot-1429804209.jpg

Articole de la același autor

Procurorii DIICOT au destructurat o rețea de hoți de bijuterii care dădea spargeri la magazine de lux din Europa, spargeri care nu durau mai mult de 60 de secunde. Pentru aceasta, hoții aveau nevoie de mult antrenament, pe care îl făceau, printre alte locații, și în Constanța.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au descins, ieri, la 52 de locuințe pentru a destructura un grup infracțional specializat în tâlhărie și furt calificat.

Rețeaua de hoți și tâlhari era coordonată de interlopul Adrian Marin Botez, zis și "Țâță". Gruparea se numea "Academia Infractorilor Români" și cuprindea peste o sută de membri. Aceștia acționau precum banda sârbă "Pantera roz", având contabili, avocați. Membrii grupării erau structurați după reguli militare, fiind ghidați după un cod de reguli stricte, scris și erau antrenați timp de 90 de zile înainte de a fi trimiși în străinătate pentru a da spargeri.

Legea Omerta guverna Academia, iar deviza cu care se încheia codul structurat pe cinci capitole era: "Dacă te ia garda, te mai întorci acasă. Dacă te ia preotul, nu te mai întorci".

"Era un cod cu cinci capitole distincte referitoare la pregătirea psihică, la pregătirea fizică, teoretică, practică și de anchetă prin care trebuia să treacă fiecare membru al aceste grupări. Academia Infractorilor Români figura în cod ca fiind înregistrată la Interpol, la Europol și la DIICOT. Fiecare atac asupra magazinelor dura 60 de secunde, fiecare participant avea un rol bine stabilit, se acționa după metoda celebrei grupări sârbe Pantera Roz. Prejudiciul total creat în acest dosar se cifrează în jurul sumei de 10.000.000 de euro", a explicat Giorgiana Hossu, procuror șef adjunct al DIICOT.

În ce mod operau infractorii

În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit extrem de multe bijuterii și ceasuri. Procurorii DIICOT au menționat că toată ancheta i-a costat în jur de 300.000 euro, fiind printre cele mai scumpe efectuate de DIICOT.

"Membrii grupării erau antrenați în imobile închiriate special în acest scop, cu geamuri acoperite cu folii negre, erau aduși în aceste imobile cu saci negri pe cap, erau amprentați, li se întocmeau dosare personale, li se luau probe ADN. În aceste dosare erau menționate numele membrilor familiei și datele personale ale membrilor familiei, ale prietenilor, ale rudelor, ale prietenelor", a precizat Giorgiana Hossu.

Imobilele în care se desfășurau antrenamentele au fost închiriate în Constanța, București și Cluj-Napoca. Nu se foloseau telefoane mobile sau alte echipamente sofisticate. Ceea ce a dus la succesul acestei grupări de peste doi ani era resursa umană foarte disciplinată.

"În țările în care acționau erau punctate magazinele de lux, măsurile de protecție a acestor magazine, erau stabilite posibilitățile de atac, traseele de fugă, niciodată nu se foloseau pentru fugă autoturisme, locul unde puteau fi îngropate temporar bunurile sustrase, tabăra infracțională fiind stabilită întotdeauna la periferia acestor orașe. Au fost jefuite în acest fel magazine de pe teritoriul Marii Britanii, Italiei, Franței, Austriei, Belgiei, Olandei, Germaniei și din Andorra", spune procurorul șef adjunct al DIICOT.

Anchetatorii spun că în magazinul vizat intrau inițial două persoane, îmbrăcate elegant, care se arătau interesate de cumpărarea unui ceas. Acestea îi imobilizau pe bodyguarzi, în timp ce un al doilea rând al grupării intra cu topoare și baroase și spărgeau vitrinele, urmați de cei care luau bijuteriile și le puneau într-un rucsac plasat frontal, totul, în mai puțin de 60 de secunde. Atunci când unul dintre membrii grupării era capturat, acesta comunica întotdeauna cu liderul prin scrisori adresate familiei sale, în care era folosit un limbaj codificat, prin care liderul grupării era atenționat cu privire la greșelile comise care au dus la capturarea sa, la eventualele greșeli ale colegilor de echipă și la participanții rămași în libertate pe teritoriul acelui stat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Aprilie 2015
Stire din Eveniment : Ce fură hoții din Năvodari
Pagina a fost generata in 0.3882 secunde