Galerie FOTO. "Surdo-muții" Marinei Militare, forță devastatoare!

1953
10

Articole de la același autor

Rachetiștii de la Mangalia sunt mândri de navele lor. Au și de ce: sunt cele mai noi, rapide, performante și bine-dotate din Forțele Navale. Cele trei nave purtătoare de rachete merg pe principiul "lovește și fugi". Odată lansată, racheta se comportă ca un avion

și își caută singură ținta. După fiecare tragere reală, rachetiștii trebuie să vopsească navele, din cauza limbii de foc.

Navele purtătoare de rachete (NPR) constituie cea mai puternică forță de lovire de pe litoralul românesc. "Pescărușul", "Lăstunul" și "Zborul" sunt cele mai noi nave care au intrat în componența Forțelor Navale, în 1990. Sunt construite de ruși, având o putere imensă, datorită celor patru turbine, care însumează zeci de mii de cai putere. Au o viteză maximă de peste 40 de noduri și, datorită faptului că sunt mici în comparație cu alte nave, sunt greu de detectat.

"Suntem cea mai puternică forță de lovire de pe litoral, datorită faptului că avem rachete, iar racheta este o armă extrem de inteligentă. Suntem cei mai puternici, deoarece noi putem acționa de pe o direcție, ca un tot unitar, sau putem acționa de pe mai multe direcții, ceea ce ne oferă un avantaj destul de mare, în sensul că cele trei nave pot veni din trei direcții diferite, având un impact și un succes mai mare decât dacă ar veni dintr-o singură direcție", precizează cpt. comandor Valentin Marian Toma, comandantul NPR "Pescărușul".

Impact nimicitor

Fiecare navă are la bord câte patru rachete. O singură rachetă este lansată în 1,2 secunde. Întreaga navă este întărită, chiar și geamurile sunt mai groase, tocmai din cauza armei de temut. Când este vorba despre o lansare, niciun militar nu are voie să stea pe punte, nava fiind închisă ermetic. Aceasta pentru că limba de foc are câțiva metri lungime și arde tot în jur. Din această cauză, militarii vopsesc nava după fiecare lansare.

"Nava lansează două tipuri de rachete: cu cap de radiolocație, care se duce pe amprenta navei, și cu cap termic, adică se duce pe căldura degajată de navă. În ambele variante, racheta urmărește ținta. Suntem foarte mobili, suntem foarte flexibili, avem viteză mare de deplasare, ne putem poziționa în diferite locuri. Una dintre calitățile navei este aceea de mascare, în sensul că este o navă mică, poate să navige și pe la țărmuri mici, în apropierea coastelor înalte, iar atunci se camuflează și se descoperă foarte greu de către radiolocația altor nave. Dacă o rachetă lovește o navă, o poate distruge pe loc, depinde de locul în care a fost lovită. Să ne gândim că o rachetă are 500 de kilograme de ex-plozibil. Distrugerile sunt destul de mari. Noi, prin lansarea de rachete, nu urmărim neapărat să scufundăm nava adversă, ci să o scoatem din luptă, să nu își mai poată îndeplini misiunea. Navele de suprafață nu ne pot descoperi de la o distanță suficient de mare ca să ne poată ataca. Noi descoperim, de obicei, navele de la o distanță destul de mare. Ne apropiem, atacăm și plecăm. O rachetă bate la 80 de kilometri", spune cpt. comandor Toma.

Trei tunuri de apărare

Pe lângă rachete, fiecare dintre cele trei NPR-uri are două tunuri antiaeriene super-rapide, cu câte șase țevi fiecare, calibru 30 milimetri, și un tun naval de 76 milimetri, toate complet automate.

"Cele două tunuri din pupa, AK 630, sunt folosite împotriva țintelor aeriene și împotriva navelor de suprafață care se apropie de noi. Acestea au o cadență de 4.000 de lovituri pe minut. Ele pot fi folosite și împotriva unei alte rachete trase către noi, prin crearea unei perdele de foc", povestește Valentin Marian Toma.

"Surdo-muții"

Rachetiștilor li se spunea "surdo-muții". Nu pentru că ar fi avut vreo problemă cu auzul, ci pentru că erau extrem de secretoși când venea vorba despre munca lor și despre navele pe care lucrau.

"Când a fost înființată unitatea și au fost aduse cele trei nave, fiind singura unitate care avea rachete, totul era foarte secret. Activitatea din cadrul unității nu era foarte bine cunoscută nici măcar de către colegii de la alte unități. Oamenii veneau, își făceau treaba, însă nu interacționau cu alți colegi despre ceea ce făceau ei. Din această cauză, ceilalți au început să le spună surdo-muții", conchide comandantul NPR "Pescărușul". 

Comentează știrea

Adevarul
11 decembrie 2014
Sa fim realisti

O mica minciunica: surdo muti vine de prin 1965 de la vechile nave: VPR( acum fiare vechi) si nu de la astea noi..1990 !!!! O alta minciunica: fiind rusesti,rusii au ac de cojocul lor( de contra masuri fiind vorba)!!!

iooo
11 decembrie 2014
c

propaganda ieftina. acum cateva zile cu tancurile de la murfatlar , acum cu epavele astea. nu mai zanganiti armele, ca s-ar putea sa v-auda ursul. "cele mai noi, performante" din anul 1990; voi va bateti joc de noi? americanii si rusii lanseaza in fiecare an echipamente si tehnologii noi si le-or fi frica de niste exponate de muzeu. nu inteleg avalansa de articole cu caracter militar din ultima vreme. vreti sa atrageti noi recruti sau sa-i speriati?

info-navy
11 decembrie 2014
old,old dar batosi

Auzi prietene,,surdomutii ''a fost denumirea generica data celor care aveau in unitate rachete,inclusiv celor de la uscat care se ascundeau prin paduri.Acum este transparenta,Deveselu este notoriu.Contramasuri sunt,dar este vreo arma care nu poate fi,,contramasurata''?Cel cu propaganda ieftina,nu fi mai rau ca FMI-ul care nu a acceptat ca de deficitul bugetar sa se lipeasca si armata.Se lauda si Ro.ca are ceva .Nu -ti doresc sa fi tinta pentru racheta, conditia este sa plece ,

jiji
11 decembrie 2014
behhebehh

se vede ce "batos" e nenea toma, n-a mai spalat puntile demult, a facut colacei. Sora geamana a celor 3 vase romanesti coervete tarantule, Hiddensee, fabricata in '85 este din '97 nava muzeu. corvetele din ziua de azi sunt stealth si au echipamente de bruiaj radio-electronic performant, ex clasa Visby de la suedezi....

@adevarul
11 decembrie 2014
hai sa spunem adevarul

tot, gol-golut: "mutii" au aparut in regimentele de aviatie, initial; cei ce deserveau MIG-urile 19 echitate cu radar de bord si rachete; in anii '50... avioanele astea erau grupate in extremtiatile pistelor de zbor si nimeni nu avea voie sa se deplaseze in zona sau sa se uite. Iar cei ce le deserveau nu aveau voie sa vorbeasca... nimanui despre tehnica din dotare. Nici in un itate, nici acasa. De aici, modelul de comportament s-a extins la radaristii de la sol, rachetisti etc... In ce priveste contramasurile... nu prea sunt. Sunt rachete ssemiinteligente, care se ghideaza singure. Bruiajul nu este intotdeauna efficient. Dar ... tuburile de lansare si rachetele pot fi inlocuite... (sau imbunatatit capul de cautare...) Primele VPR-uri (vedete purtatoare de rachete) de la noi, au fost, parca, chinezesti...

bah
11 decembrie 2014
in conditiile noastre,

(apararea litoralului, ecranarea malului inalt) navele astea inca mai pot fi utile. Este adevarat, doar trei nave -si astea invechite- nu pot respinge un eventual atac... dar in colaborare cu Rachetele antinavale cu lansarea de la sol, navele "mari" si aviatia, pot face fata unei eventuale agresiuni. Ceea ce uitati e ca in ziua de azi, satelitii military supravegheaza binisor marile si oceanele si e cam greu ca o forta de atac sa nu fie vazuta cu mult timp inainte de a ajunge in fata litoralului nostru. Iar asta va declansa alarmarea fortelor aero-navale din tot NATO... Si avioanele lor din Turcia ajung repede pe aici... mai repede decat navele de atac.

Lazar
11 decembrie 2014
Bune vapoarili

Las' ca ie bune si vapoarile estea,pentru cacand vin turcii sa pescuiasca calcani sa le dam ocazia sa se cace de frica. In rest,alte armate daca Doamne feri ne prostesc unii sa fim in scandal,or sa rada de noi pana se ineaca si gresec tintele,nu ne mai nimeresc si trag intre ei. Ie bune vapoarili si daca nu mai merge,ca le dam la fer vechi,abia asteapta dicriminatii sa le care la colectarea ferului,mo!

gogu
11 decembrie 2014
pretul

avantajul lor e tocmai pretul. Fiind aproape de casare ar costa mai mult racheta care sa le caute decat ele. Deci nici un dusman serios nu s-ar obosi sa lanseze o racheta de zeci de milioane contra unei nave care costa cam cat fierul vechi. Si uite asa s-ar trezi cu mutul nostru la cativa km si PA :)

Sergent
15 decembrie 2014
VPR

În 1967 Vedetele Purtătoare de Rachete (VPR) rusești, erau noi și moderne pentru acele vremuri, o mândrie a flotei. Acum au cumpărat altele tot de la ruși chipurile mai moderne. Mă îndoiesc. Cu cele vechi ce au făcut, că nu am auzit să le fi dat la fier vechi ?!

Radu Dumitru
12 martie 2015
VPR

Toate VPR-urile sunt taiate de 3 ani si date la fier vechi....

Răspuns la: VPR
Adăugat de : Sergent, 15 decembrie 2014
În 1967 Vedetele Purtătoare de Rachete (VPR) rusești, erau noi și moderne pentru acele vremuri, o mândrie a flotei. Acum au cumpărat altele...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4479 secunde