Galerie FOTO. Scene de luptă în Dobrogea: inamicii au luat cu asalt o bază militară

1267

Articole de la același autor

Brigada 9 Mecanizată "Mărășești" este una dintre cele mai cunoscute și, de ce nu, capabile din țară, însă puțini sunt cei care cunosc tehnicile, misiunile și dotările pe care le au militarii din cadrul ei. 


"Servim patria"
Acești "luptători" sunt oricând gata de sacrificiu și trăiesc fiecare zi la maximum, ghidându-se după lozinca "Servesc patria". Pe lângă misiunile specifice instituției de care aparțin, militarii constănțeni au o misiune unitară: salvarea de vieți. 
O astfel de misiune a avut loc și ieri, în poligonul din Babadag. Sute de militari s-au luptat, vreme de ore bune, pentru nimicirea inamicului care se infiltrase pe câmpul de luptă. 
În jurul orei 9, inamicul, care a debarcat pe plajele din Estul Dobreva, își face simțită prezența în poligonul din Babadag. Forțele ostile încearcă să câștige teren, însă sunt stopate de militarii constănțeni, care duc o luptă de apărare cu echipamentele din dotare. Preț de mai bine de o oră, mași-năriile de luptă ale soldaților au reușit să se apere, folosind Mașina de Luptă a Infanteriei "Jderul", "Gepard", TAB-uri și aruncătoare de grenade. Lupta s-a desfășurat 
într-un ritm alert, astfel că forțele ostile au fost nevoite să înceteze atacul și să se retragă. 


Au ripostat 
Ulterior, inițiativa a fost preluată de militarii Brigăzii 9 Mecanizate "Mărășești" și structurile aflate în subordinea acesteia, care lansează contraatacul împotriva inamicului, reușind, cu ajutorul tancurilor, obuzierelor, TAB-urilor și al aruncătoarelor de grenade ruperea apărării organizate de ofensiva inamică și respingerea acestora de pe pozițiile ocupate inițial. 
Bineînțeles, totul a făcut parte dintr-un scenariu bine pus la punct, organizat și executat de Brigada 9 Mecanizată Mărășești și unitățile din subordine. Exercițiul "Tomis 14" s-a desfășurat atât cu muniție de război, cât și cu muniție de manevră, urmărindu-se demonstrarea capacității de acțiune a forțelor în sistem "Battle Group". 
"Este vorba despre un exercițiu care a fost foarte bine pregătit și care a probat faptul că structurile Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești sunt în măsură să planifice și să conducă exerciții de tip întrunit. Pentru mine a fost cât se poate de evident faptul că există un nivel de pregătire foarte bine conturat din punct de vedere al execuției. De asemenea, s-au putut evidenția capabilitățile de care Brigaza 9 Mecanizată Mărășești dispune. Sunt în măsură să manevreze foarte bine în teren și să folosească tehnicile din dotare", a declarat, la finalul exercițiului, general maior Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre. 


"E greu să-ți vezi colegii așa...!" 
Militarii constănțeni sunt oameni bine pregătiți prin natura meseriei lor. Mulți dintre ei au participat la cel puțin o misiune în teatrele de operațiuni din Irak, Afganistan sau Kosovo. Caporalul Silviu Muha este un exemplu în acest sens. A participat la trei misiuni din 2004 și până în 2009. Mărturisește că în teatrele de operații viața este extrem de grea. 
"În teatrele de operații, viața este foarte grea din alte puncte de vedere, sunt pericole extrem de mari. Un minut de neatenție te poate costa viața. Am trecut prin clipe dificile. Într-una dintre misiuni, în timp ce colegii mei erau debarcați și efectuau cercetare 
într-o zonă, a explodat un dispozitiv improvizat, iar doi dintre colegii mei au fost răniți. Evident că imediat a trebuit să ne retragem pentru a le acorda primul ajutor și a-i transporta cât mai rapid", povestește militarul. 
În schimb, alți soldați tineri spun cu zâmbetul pe buze că le place meseria lor și nu ar renunța, pentru că le oferă, zilnic, câte o porție de… adrenalină. Este și situația unui tânăr tanchist pe care l-am întâlnit, ieri, cu ocazia exercițiului "Tomis 14". Militarul spune că "este adrenalină în fiecare zi. În tanc nu este extrem de cald, pentru că avem ventilatoare. Fără ele, într-adevăr, aerul nu ar putea fi respirabil. De fiecare dată când îl conduc mă simt împlinit, de parcă nu mi-ar mai trebui nimic, mă simt puternic. Însă trebuie să-ți placă pentru a face asta, sunt mulți care nu reușesc". 


v v v
Brigada 9 Mecanizată "Mără-șești" este o unitate tactică de luptă care asigură instruirea pentru menținerea și dezvoltarea nivelului de operaționalizare a comandamentului și unităților subordonate, în vederea participării la misiuni de menținerea sau impunerea păcii în teatrele de operații externe, în subordinea unor comandamente multinaționale, iar în situații de urgență, la acțiuni de prevenire și limitare a efectelor dezastrelor naturale pe teritoriul național. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5037 secunde