GALERIE FOTO. EXERCIȚIU TACTIC la Oil Terminal: cât de prompt intervin salvatorii, în caz de explozie!

337

Articole de la același autor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” şi toate structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă au desfăşurat, miercuri, 21 iulie, un exerciţiu complex de situaţii de urgenţă pentru testarea planului de urgenţă externă la obiectivul SEVESO S.C. OIL TERMINAL S.A. - Secția Platformă Port. Obiectivul se află în arealul de intervenție al Detașamentului de pompieri Constanța Port.

Conform scenariului pus la punct, la ora 11:32, prin sistemul SNUAU 112 a fost anunțat un incendiu violent în zona danelor de încărcare/descărcare din cadrul Secției Platformă Port a S.C. OIL TERMINAL S.A., cu degajări mari de fum și gaze toxice. Pentru evaluarea pagubelor, precum și pentru întreruperea procesului de transvazare a produselor petroliere de pe nava aflată în dana 73, la locul evenimentului au fost alocate echipe de intervenție din cadrul operatorului. Datorită șocului mecanic care a avariat instalația tehnologică, s-a produs o explozie urmată de incendiu. Din acest moment au fost anunțate forțele profesioniste pentru situații de urgență pentru a veni în sprijinul echipajelor obiectivului SEVESO.

Explozia a surprins personalul aflat la locul de muncă care asigura manipularea instalațiilor din dana 73, suflul acesteia fiind resimțit și în danele învecinate.

Comandantul Detașamentului de pompieri Constanța Port a solicitat în sprijin suplimentarea forțelor trimise inițial către obiectiv. Grupa operativă s-a deplasat la locul unde s-au desfășurat evenimentele pentru evaluarea, transmiterea rapoartelor operative, și informarea președintelui C.J.S.U..

Pe timpul desfășurării acțiunilor de intervenție pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, evacuarea persoanelor afectate de explozie a avut loc şi cercetarea CBRN pentru a stabili toxicitatea produselor de ardere precum și raza în care acestea ar fi prezentat un pericol pentru populația aflată în proximitatea amplasamentului cât și pentru mediu.

Comandantul acțiunii a solicitat în sprijin tehnică și personal specializat din cadrul SAJ Constanța, IJJ Constanța, IPJ Constanța, APM Constanța, GNM Constanța, și DSP Constanța.

Datorită fluxului mare de autovehicule din incinta Port Constanța, ca urmare a producerii evenimentului, în incinta portului a avut loc un accident rutier cu victime, posibil încarcerate, între o autoutilitară încărcată cu substanțe periculoase și un autoturism. Comandantul acțiunii cu sprijinul dispeceratului, a dispus manevra de forțe și mijloace în vederea gestionării concomintente a celor două situații de urgență.

Patru persoane, dispărute!

Urmare a recensământului de la locul de muncă au fost date dispărute 4 persoane, una dintre acestea fiind propulsată în mare în momentul producerii exploziei. A fost solicitată intervenția ambarcațiunii ISU din Portul Tursitic Tomis, a scafandrilor de intervenție precum și sprijin din partea ARSVOM.

La finalizarea tuturor etapelor intervenției, a fost organizată sesiunea de evaluare și s-au făcut propuneri pentru îmbunătățirea cooperării, fiind actualizate planurile de cooperare pentru secțiunile în care acestea necesită modificări.

Exercițiul a urmărit: perfecţionarea exercitării managementului unitar al forţelor participante la intervenţie și verificarea capacităţii organizatorice şi de comandă, concomitent cu îmbunătățirea pregătirii personalului în scopul cunoaşterii şi aplicării concepţiei de acţiune stabilită. Asigurarea viabilităţii conducerii acţiunilor în situaţii complexe, chiar de lungă durată, în cooperare cu celelalte structuri din cadrul Sistemului Naţional de Management pentru Situaţii de Urgenţă de la nivel local/județean; organizarea, desfășurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuare a persoanelor surprinse în incendiu, de limitare si înlăturare a efectelor situațiilor de urgență. Aplicarea procedurilor/planurilor/concepției de intervenție, perfecţionarea deprinderilor personalului pentru organizarea si conducerea acțiunilor de intervenție; îmbunătățirea modului de gestionare a apelurilor primite prin sistemul SNUAU 112, capacitatea de extragere a informației relevante de la apelantul aflat în condiții de stres, rănit, incoerent, altele decât în situația de normalitate; verificarea viabilității planurilor de cooperare cu celelalte forţe participante la intervenţie şi antrenarea, împreună cu efectivele proprii, pentru executarea operaţiunilor de intervenţie, în condiţiile specifice temei exercițiului; antrenarea echipajului autospecialei de primă cercetare şi evaluare CBRN în executarea cercetării zonei şi prelevarea de probe. Stabilirea măsurilor de siguranță a populației; realizarea fluxului informațional-decizional și a transmiterii informațiilor către agențiile implicate.

Forţe şi mijloace participante: 3 autospeciale de stingere, 3 echipaje de prim ajutor, un echipaj de terapie intensivă mobilă, o autospecială transport victime multiple, o ambarcațiune TARGA, un elicopter SMURD, o autoscară mecanică, o autospecială CBRN, 2 ambulanțe SAJ, 4 autospeciale din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență Oil Terminal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4662 secunde