GALERIE FOTO. Divizionul 150 Rachete Navale din Mangalia, la ceas aniversar

324

Articole de la același autor

Divizionului 150 Rachete Navale a împlinit, luna aceasta, 30 de ani de la înființare, prilej cu care, vineri, 14 ianuarie, a fost organizat în Portul Militar Mangalia un ceremonial la care au fost invitați comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale Române, foști rachetişti navali din Divizionul 133 Vedete Purtătoare de Rachete, Divizionul 150 Rachete Navale şi Divizionul 508 Rachete de Coastă.

Prezent la activitate, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, a transmis mesajul șefului Statului Major al Forțelor Navale și a adresat felicitări rachetiştilor navali pentru devotamentul, profesionalismul și dorința de perfecționare de care dau dovadă permanent, subliniind rezultatele foarte bune obținute, de-a lungul timpului, potențialul uman și determinarea de a fi la înălțimea tradițiilor militare moștenite, constituie garanția îndeplinirii, cu responsabilitate, a misiunilor viitoare.

„Un obiectiv important, pe care ni-l propunem în viitorul apropiat, îl constituie îmbunătățirea capabilităţilor operaţionale ale navelor purtătoare de rachete, pentru corespunde caracteristicilor tehnologice actuale ale amenințărilor din spațiul maritim, precum și pentru a asigura un grad optim de interoperabilitate cu alte platforme de luptă ale aliaților noștri din NATO și UE”, se menționează în mesajul transmis de șeful Statului Major al Forțelor Navale.

Totodată, cu prilejul aniversării, contraamiralul Mihai Panait a adresat rachetiștilor navali mulțumiri pentru activitatea desfășurată și le-a urat mult succes în realizarea viitoarelor proiecte.

Pe parcursul ultimelor trei decenii de activitate, echipajele navelor purtătoare de rachete au continuat tradițiile rachetiștilor navali, începute în anul 1963, când au intrat în dotarea Forțelor Navale Române primele vedete purtătoare de rachete. În perioada 1963-1965, au intrat în serviciu cinci vedete purtătoare de rachete, iar cea de-a șasea a fost construită în Șantierul Naval Mangalia și a intrat în serviciu în anul 1981. Prima lansare reală de rachete, pe mare, s-a executat la data de 13 iunie 1964.

După mai multe reorganizări, la data de 1 ianuarie 1992, printr-un ordin al ministrului apărării naționale, Divizionul 150 Vedete Purtătoare de Rachete, precursorul actualului Divizion 150 Rachete Navale, a devenit operațional, în garnizoana Mangalia, și avea în compunere trei nave purtătoare de rachete din clasa „Tarantul 1”, denumite Zborul (188), Lăstunul (189) şi Pescăruşul (190). Cele trei nave au intrat în serviciu în anii 1990-1991 și au următoarele caracteristici principale: deplasament – 385 t; lungime - 56,2 m; lățime - 11,05 m; pescaj - 3,31 m; propulsie - 4 turbine cu gaz tip DR-77; viteză maximă - 45 noduri; echipaj – 60 militari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.629 secunde