A venit rândul marinarilor!

Galerie Foto / DGA A LUAT LA PURICAT UMC. Profesori și studenți, acuzați de corupție. Cum se promovau examenele contra-cost

5268
15

Articole de la același autor

Corupția din sistemul universitar este în atenția ofițerilor Anticorupție. După cadrele didactice de la Universitatea "Ovidius", a venit rândul mai multor profesori de la Universitatea Maritimă Constanța să dea cu subsemnatul în fața anchetatorilor, existând suspiciunea că ar fi primit mită. Încă de la începutul săptămânii, Universitatea Maritimă Constanța a fost în atenția opiniei publice; marți dimineață, zeci de studenți s-au strâns în fața instituției, într-un protest împotriva deciziei administra- ției de a nu organiza o sesiune de re-reexaminări. 


Ieri dimineață, a fost rândul mascaților de la Gruparea Specială a Jandarmeriei Constanța, a ofițerilor Direcției Generale Anticorupție și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța să descindă la universitate, cu un mandat de percheziție: aveau informații că mai mulți studenți ar fi promovat materiile după ce alte persoane s-au prezentat la examene în locul lor și chiar că ar fi dat mită. În același timp, au fost realizate patru percheziții domiciliare. 


Profesor de la UMC, un absolvent și 11 studenți, reținuți pentru fapte de corupție
Ieri seară, anchetatorii au decis reținerea pe bază de ordonanță a prof. Emilian Anatoli Costache, pentru infracțiuni de corupție, a unui absolvent al Universității Maritime Constanța, pentru trafic de influență și a 11 studenți. Vineri, anchetatorii urmează să-i prezinte instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. 


Reamintim că procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ridicat mai multe documente, ieri după-amiază, din cadrul UMC. De asemenea, surse din cadrul anchetei spun că au fost găsite mai multe lucrări care-l incriminează pe profesor.




Astfel, încă de la primele ore ale dimineții, accesul în universitate a fost restricționat (inițial s-a permis doar accesul cadrelor didactice și studenților, pentru ca spre după-amiază să intre doar profesorii citați de anchetatori), în vreme ce ofițerii DGA și procurorul de caz au luat la verificat cataloagele, baza de date cu note a UMC și lucrările studenților. Vizate au fost, după cum a afirmat prof. Cornel Panait, prorectorul UMC, 13 sau 14 materii, din cadrul facultăților de Navigație și Electro-mecanică, de la învățământul cu frecvență redusă. 


"Suspiciunea care planează este că anumiți profesori de la universitate au acordat note unor studenți, fără ca acestea să fie reale. Adică, au luat note mai mari, deși nu le meritau în funcție de ceea ce știau și argumentul pentru care au luat note mai mari ar fi mita. Apoi, a doua variantă care se are în discuție este înlocuirea studentului de către un alt personaj, fie student de alt an, fie absolvent etc. Se analizează se-siunile din iunie-iulie și septembrie 2013. Se verifică, de către anche-tatori, cataloagele, baza electronică unde sunt trecute notele și even-tualele intervenții ulterioare pentru înlocuirea unor note și, acolo unde este cazul, forma scrisă a lucrării studentului, pe baza căreia a primit nota. Dar, trebuie menționat că această formă scrisă nu este edificatoare, pentru că sunt examene unde nota este acordată pe baza activității studentului pe tot parcursul semestrului sau examenul este susținut oral", a declarat prorectorul Cornel Panait. 


Audiați "pentru jocuri perverse"! 


Perchezițiile s-au întins până după-amiază târziu, timp în care, potrivit unor surse din cadrul anchetei, au dat declarații aproximativ șapte-opt profesori, iar doi dintre aceștia duși la audieri la Parchet. De asemenea, 11 studenți din anii I și II au fost aduși de acasă, la Parchet, pentru audieri. Printre profesorii duși la audieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-a aflat și prof. Emilian Anatoli Costache, care predă matematica. De precizat că, potrivit unor surse din cadrul universității, anchetatorii ar fi încercat, la sfârșitul săptămânii trecute, să-i organizeze un flagrant acestui profesor, dar într-un final planul lor a eșuat. 


Una dintre persoanele audiate a preferat să-și mențină identitatea ascunsă de presă, solicitând jandarmilor o cagulă înainte de a ieși din sediul instituției. Mai mult, între-bată pentru ce este audiat, răspunsul a fost elocvent: "Pentru jocuri perverse!". 


Vizați profesori cu vechime 


Cât privește identitatea celorlalți profesori avuți în vizor, prorectorul Panait a menționat doar atât: "Din păcate, pe lista cu care au venit anchetatorii sunt și profesori cu vechime în universitate". 


A subliniat, însă, că printre cei vizați nu se află niciun cadru didactic din conducerea universității. "Nu este niciun membru din adminis-trație, din conducerea universității. Nu universitatea este cea care, prin mecanismele ei, a generat această situație. Sunt oameni care, dacă se dovedește că este adevărat, că au forțat imposibilul, că au încălcat legea, vor trebui să răspundă individual. Instituția ca atare nu are nicio implicare, niciun om din conducere nu este nici măcar solicitat să dea o declarație", a afirmat prorectorul. După-amiază, anchetatorii au ridicat mai multe documente din cadrul universității, pe care urmează să le analizeze. 
Iată ce recunosc profesorii că s-a mai întâmplat!




Surse din cadrul universității ne-au spus că ancheta ridică semne de întrebare, în condițiile în care, printre cei chemați să dea declarații se numără și un profesor de sport, materie considerată facilă, care ar fi fost reclamat de un student la Electromecanică, la IFR. În schimb, în ceea ce privește acuzele că alte persoane au susținut examenele în locul studenților, ni s-a precizat că s-au confruntat cu situații în care studenții au înlocuit poza de pe carnetul de student cu cea a altei persoane, pentru a susține exa-menele în locul lor; dar și că, de multe ori, există riscul să fie induși în eroare de faptul că fotografiile de pe cărțile de identitate sunt făcute la 14 ani, iar între timp fizionomia studentului s-a schimbat. Într-un comunicat de presă dat publicității, reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au precizat: "Au fost efectuate percheziții domiciliare la patru persoane suspecte și în cadrul UMC, cu privire la comiterea in-fracțiunilor de corupție, în referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie și septembrie 2013. În funcție de evoluția anchetei, urmează să fie comunicate date de interes public". După audieri, anchetatorii urmează să stabilească dacă cei anchetați vor fi cercetați în libertate sau dacă vor propune instanței de judecată ares-tarea lor preventivă.


Programul cu studenții, prelungit azi și mâine 


Având în vedere că descinderea anchetatorilor a blocat, ieri, activitatea cu studenții a Universității Maritime Constanța - secretariatul fiind sigilat pentru ridicarea de documente! - prorectorul Cornel Panait a anunțat că, vineri și sâmbătă, va fi prelungit programul pentru cei care doresc să-și depună cereri pentru înscrierea în anii complementari. Astfel, astăzi, programul de la secretariat se va desfășura între 8,00 și 18,00, iar sâmbătă, între 8,00 - 14,00. 


Pe de altă parte, prorectorul Panait consideră că acțiunea oamenilor legii nu are legătură cu protestele studenților care solicită promovarea în anii următori de studiu deși le lipsesc 1- 3 credite față de minimul admis de universitate.




Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Danâlețul reshapat
20 septembrie 2013
Un viitor=zero

Insfarsit,a bagat in seama cineva si pe capusha asta de UMC!!! Pe langa faptul ca dupa ce termini -esti somer(nu ai niciun drept sa te ambarci....urmeaza niste cursuri destul de piparate!!!),mai dadeau si diplome pe ochi frumosi(banul,e ochiul dreaqului)..se stieeeeeeeeeee...demult

liga studentilor
20 septembrie 2013
alta era soarta UMC

Alta era soarta UMC daca profesorii veneau alaturi de studenti si il alegeau rector pe Batranca. Conducerea actuala a fost sustinuta de grupul spagarilor condus de Eliodor Constantinescu. Drept recompensa a fost uns prorector cu educatia, cu alte cuvinte au pus lupul paznic la oi. Panait ar trebui sa nu mai faca pe inocentul si sa plece.

Absolvent
20 septembrie 2013
Pentru Danâlețul reshapat

Daca tu esti un ratat nu mai vorbi in numele absolventilor, sunt atatea agentii de crewing care ofera locuri de munca, ce-i drept persoanelor serioase si constiincioase, dar nu acuza universitatea de impotenta ta intelectuala si profesionala. Intereaza-te cati absolventi de la UMC castiga o paine la comapnii straine si apoi vorbeste.

unu
20 septembrie 2013
pt.absolvent

Poate ca Danaletul reshapat a fost prea dur,punandu-i in aceeasi oala pe toti absolventii de la UMC.Din pacate,perceptia generala este aceea ca examenele se iau fara probleme,daca dai spaga cuvenita.Inca o data,sunt convins ca nu toti cei ce au terminat acolo,si-au castigat dreptul de a profesa cumparandu-si examenele.

Nea Nicu Impuscatul
20 septembrie 2013
Ce bă pe vremea mea....

Ce băăă...pe vremea mea nu se dadea spaga ?....se dadea si aveati vapoarele voastre, adica ale noastre ale romanilor, dar daca voi m-ati impuscat, eteteeee acum pu.......vapoare, vi le-a vandut constanteanul de Basescu pe 1 dolar....acum v-ati trezit sa-i turnati si arestati pe profii vostrii care v-ua umplut de note de 9 si 10 ?....haida deeee....in Romania nimic nu merge fara spaga, la profi spaga, la popi spaga, la spital spaga, la nnevasta salariu, la amanta spaga, la polimilitie spaga, si tot asa spaga e in floare.....noroc cu don' procuror Theo ca mai leaga cate unul pe ici colea....si mai scade coruptia cu 0,005 % pe an, adica fix pu.......Hai pa...ca trebuie sa pun ceva smoala pe casa Iadului ca acolo m-ati trimis voi romanii pe mine care v-am facut case si sosele si v-am dat locuri de munca si le-am taiat craca manelistilor....am auzit in Iad ca popa Tokes pe care eu l-am iertat in loc sa-l omor, v-a tras-o prin martie 1990 si a batut un roman pana la desfigurat, apoi am inteles ca Basescu i-a conferit medalia Steaua Romaniei in Grad de Cavaler lu' popa Tokes...bine mă si lui Iliescu de ce nu i-ati dat nimic ca el m-a trimis in Iad ?...sau o sa-i dati post mortem....abia il astept in Iad, i-am pregatit 100 tone de smoala....

un constantean
20 septembrie 2013
de cand se da spaga?!?!?!?!

S-a spart buboiul in invatamantul constantean?!?!?! Pai de zeci de ani de zile se vorbeste deschis pe strada, in facultate "de cata spaga a dat studentul la nu's ce curs".. sau sfaturi de la cei mai mari de cat trebuie sa dea un student din anii mai mici. Pai si bunicul din fotoliu stie cat si cui trebuie sa dea nepotul student... Si ne faceam ca ploua.........

student
20 septembrie 2013
buna ziua

dar de stimabilul profesor Tudor Darie, care si el are acelasi mod de a trece studentii, de ce nu se spune nimic? la dumnealui, plata se face cu 150 de euro, prin diferite tactici... da cheile de la masina studentilor sa ii puna micul dar sub pres, intalniri la casa dumealui, sau cere anumite servicii unor studente, cum ar fi venirea acstora in biroul stimabilului domn, dupa orele de curs, pentru "rezolvarea" unei probleme, iar dupa rezolvarea acesteia, numai este nevoie ca acestea sa se prezinte la examen, deoarece sunt admise dupa proba data de el

Danaletzul reshapat
20 septembrie 2013
Un viitor=zero

Mai ,baietzica:1.Cine te angajaza dupa terminarea acestui SRL capusha??!!(fara alte milioane la alte cursuri date);2.Daca se autointituleaza U.Maritima,nu ar mai trebui acele cursuri(trebuiau facute la acel SRL);3.Mai discuta cu comandantii de nave Romani,despre parerea care o au despre acest SRL-ul respectiv-absolventi!!;4.Si,da-vreo 5-10 % ies pregatiti;5.Am vreo 16 ani de scoala(toate treptele de invatamant)

Răspuns la: Pentru Danâlețul reshapat
Adăugat de : Absolvent, 20 septembrie 2013
Daca tu esti un ratat nu mai vorbi in numele absolventilor, sunt atatea agentii de crewing care ofera locuri de munca, ce-i drept persoanelor...
matei
20 septembrie 2013
UMC n-are rector?

de 2 zile vorbeste doar Panait. Oare UMC n-are rector?

DE LA UMC
20 septembrie 2013
ATI CAM B.......

PUNETI-VĂ SĂ INVATA-TI CA NU MAI TRECE-TI NIK.

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Care era traseul MITEI la UMC
Pagina a fost generata in 0.6898 secunde