Furturi perfecte din muzeele constănțene? Mistere rămase neelucidate după ani de anchetă!

1048

Articole de la același autor

Un basorelief a cărui valoare ar fi estimată, pe piața neagră la peste 6.000 de euro, un fragment de amforă și vreo două vase de sticlă, dar și mai multe bijuterii din aur. Acestea sunt comorile arheologice dispărute, în ultimii ani, din muzeele din județul Constanța. 


Piesele arheologice descoperite în siturile din județul Constanța au atras atenția a numeroși "vânători de comori", în ultimele decenii. În general, după cum ne-au precizat specialiștii de la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sunt sustrase piese și monede antice direct din siturile arheologice. Lipsa pazei, legea care permite pasionaților să dețină detectoare de metale dintre cele mai performante sunt factori favorizanți pentru aceste furturi, spun oamenii din domeniu. 
Au fost însă și situații când "comorile" au dispărut dintre pereții muzeelor. La nivelul județului Constanța au fost puține astfel de cazuri, ce-i drept. Astfel, potrivit Registrului bunurilor culturale mobile distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal, realizat de Institutul Național al Patrimoniului, în ultimii ani au fost înregistrate dispariții ale obiectelor din Muzeul de Istorie Națională și Arheologice Constanța și din Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia. 


"Cavalerul Trac", dispariție celebră!
Pe lista întocmită la nivel național sunt menționate patru obiecte de cult dispărute din Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: basorelieful "Cavalerul Trac și Cybela", un fragment de amforă, un vas de sticlă și un lacrimariu. De departe, "Cavalerul Trac și Cybela" este cel mai valoros. Piesa a fost descoperită la Fântânele, în 1965, datează din epoca romană provincială – secolul II. Realizat din marmură, basorelieful reprezintă un cavaler mergând spre dreapta, unde se află Cybela, așezată pe un tron. "Starea de conservare este bună, marginile sunt ciobite și nu mai au un aspect regulat", notează polițiștii. Furtul a fost sesizat oamenilor legii în august 2007, iar de atunci dosarul este în cercetare. Revenind la valoarea piesei, deși inițial a fost inventariată la valoarea de aproximativ 500 de lei, ulterior a fost estimată la 9000 de lei, dar specialiștii din domeniu spun că, pe piața neagră poate să ajungă și până la 6.000 de euro. De asemenea, în evidențele INP și ale Poliției mai sunt și două vase de sticlă, dar și un fragment de amforă panatenaică, acestea fiind raportate dispărute din Histria. 


Sorin Coleșniuc, directorul MINA Constanța, a afirmat pentru "Cuget Liber" că la nivelul muzeului nu au mai fost descoperite alte dispariții de obiecte de cult. "În prezent suntem în inventar, până în primele luni ale lui 2020, iar dacă vor fi descoperite alte lipsuri, le vom raporta", a arătat reprezentantul muzeului. 


Bijuterii din aur furate în vara lui 2017, din muzeul de la Mangalia 
Ultimul furt de acest fel a fost semnalat la Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia. În vara lui 2017, reprezentanții muzeului au sesizat Poliția cu privire la dispariția a șase bijuterii din aur. Este vorba despre un pandantiv, două brățări, doi cercei și un inel. Piesele cântăresc, în total, aproximativ 10 grame, datează din epoca romană târzie, secolele II-III. Sunt bijuterii descoperite în anii 80, în mormintele paleo-creștine, când cei decedați erau înmormântați cu obiecte de valoare. "În prezent, este un dosar în cercetare la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța", ne-a precizat Lucian Nichita, reprezentantul muzeului din Mangalia. Piesele nu aveau consemnată o valoare prea mare, valoarea de inventar fiind cea trecută în momentul descoperirii. Însă, se impune precizat, valoarea istorică a pieselor poate fi deosebită. 


De menționat că, în momentul raportării dispariției, anchetatorii au stabilit că nu există urme de efracție în muzeu și au căutat suspecții în rândul angajaților. Aceștia au fost audiați și testați cu poligraful, dar pista s-a dovedit a fi una falsă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6944 secunde