Fostul șef al Poliției Române Cătălin Ioniță, audiat la DNA

Joi, 05 Iulie 2018, 10:40
111
Fostul șef al Poliției Române Cătălin Ioniță, urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în formă continuată, este audiat joi la DNA.


Conform DNA, faptele ar fi fost comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018, a anunțat miercuri DNA.


"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: IONIȚĂ ALEXANDRU-CĂTĂLIN, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, în prezent chestor principal de poliție, sub aspectul comiterii infracțiunilor de: trafic de influență, fals în declarații, în formă continuată; DINU PETRUȚA sub aspectul comiterii infracțiunii de cumpărare de influență", a transmis DNA, precizând că dosarul penal a fost constituit în anul 2018. 


Conform procurorilor, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, Cătălin Ioniță "a pretins de la Petruța Dinu (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie".


DNA afirmă că Petruța Dinu a a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren lui Cătălin Ioniță.


"Ca urmare a demersurilor făcute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea suspectei Dinu Petruța și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare. Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin și unei alte persoane din familia acestuia. Conform înțelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare (prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit", susține DNA.


De asemenea, DNA consemnează și că în declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, Cătălin Ioniță "a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menționând doar o suprafață de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită".


Cătălin Ioniță s-a aflat și săptămâna trecută la DNA.


Ioniță a demisionat de la conducerea Poliției Române, însă a revenit în postul de director general al Direcției Generale Anticorupție, pe care îl obținuse prin concurs. Ministerul Afacerilor Interne susține că un polițist poate fi eliberat dintr-o funcție ocupată prin concurs în cazul în care pe numele său a fost pusă în mișcare acțiunea penală și dobândește calitatea de inculpat, iar până săptămâna trecută MAI nu primise nicio informare oficială de la vreo instituție a statului cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva acestuia.
Pagina a fost generata in 0.304 secunde