Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, judecat pentru luare de mită. Promitea afaceriștilor păstrarea pe funcție a unor manageri de spitale

295
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, judecat pentru luare de mită. Promitea afaceriștilor păstrarea pe funcție a unor manageri de spitale - xbanicioiu-1638535039.jpg
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al tineretului și sportului, Nicolae Bănicioiu, acuzat de trafic de influență și luare de mită. În același dosar a fost trimisă în judecată și o altă persoană, pentru complicitate la cele două fapte penale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Bănicioiu Nicolae, în perioada 21 decembrie 2012 - 07 aprilie 2015 ( perioadă în care ocupa funcția de ministru al tineretului și sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcție), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute. În schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de: menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile, sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri”.

Inculpatul ar fi continuat să primească mită și după 17 aprilie 2015, „prin intermediul complicei inculpată persoană fizică, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014”. Foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al sănătății. Totodată, în data de 06 iunie 2016, față de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea. În anul 2018 ar fi fost încasată de către complice, de la una dintre cele două societăți, suma totală de 806.447 lei reprezentată de dividende aferente anului 2015.

Pe parcursul urmăririi penale s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare în municipiul București, a părților sociale deținute în societăți comerciale și asupra sumelor de bani din conturi aparținând inculpatului, respectiv asupra unor sume de bani și acțiuni aparținând complicei persoană fizică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6688 secunde