Forţele Navale. Exerciţiul multinaţional Poseidon 19 s-a încheiat

304
Forţele Navale. Exerciţiul multinaţional Poseidon 19 s-a încheiat - exercitiu-1614960610.jpg

Articole de la același autor



Exercițiului multinațional „Poseidon 19” s-a încheiat în această după-amiază, iar navele militare s-au întors în portul militar Constanţa.
Reprezentanții forțelor participante au declarat faptul că scopul și obiectivele activităților desfășurate în comun au fost îndeplinite în totalitate. Conducătorul exercițiului, comandor Liviu Coman, și comandantul Grupării Navale Permanente de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), comandor Yusuf Karagulle, au apreciat modul în care au fost planificate, organizate și conduse activitățile pe mare, precum și oportunitățile de instruire în comun a militarilor români și străini. Conform acestora, fiecare echipaj ambarcat și echipă EOD (Explosive Ordnance Disposal) și-a îndeplinit sarcinile primite cu succes, respectând în același timp regulile impuse de situația sanitară actuală.
„Forțele Navale Române au demonstrat, încă o dată, la nivel internațional, nivelul ridicat de instruire și profesionalim, în vederea menținerii interoperabilității la standardele impuse în strategia de cooperare a NATO”, precizează reprezentanţii Forţelor Navale Române.


În urma participării la Exercițiul multinațional „Poseidon 21”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, navă integrată în SNMCMG-2, alături de celelalte nave partenere din gruparea navală NATO, nava-comandant TCG „Sokullu Mehmet Pașa” (Turcia), vănătoarele de mine ESP „Tajo” (Spania) și TCG „Ayvalik” (Turcia), efectuează, în perioada 5 - 7 martie, în portul militar Constanța, o escală pentru refacerea capacității de luptă, după care vor opera în continuare, în Marea Neagră, până în a doua jumătate a lunii martie. Pe toată durata staționării, marinarii militari români și străini vor rămâne izolați la bord, pentru respectarea măsurilor de limitare a răspândirii și infectării echipajelor navelor militare cu virusul SARS-CoV-2.
La cel mai mare exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române în anul 2021, „Poseidon 21”, au participat peste 600 de militari din Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia, care au utilizat 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.


Exercițiul „Poseidon 21” este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.
Din partea Forțelor Navale Române, a participat puitorul de mine și plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri ,,Venus”, remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”, două detașamente scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma Naval. România a mai fost reprezentată la Exercițiul „Poseidon 21” de patru aeronave MiG-21 Lancer și un elicopter IAR 330 MEDEVAC ale Forțelor Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărășești” din subordinea Forțelor Terestre, precum și o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenție pirotehnică și o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne.


Militarii străini aliați au fost prezenți cu vânătoarele de mine și HS ,,Evropi” (Grecia), un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) și aeronave de luptă „Rafale” (Franța), Eurofighter „Typhoon” 
(Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group).
Scenariul exercițiului a cuprins secvențe întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care au fost aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate, secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor. 
În zona terestră, a fost derulată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MApN-MAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.
Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” au fost planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante pentru prevenirea infectării și limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7436 secunde