Fără secrete, la detectorul de minciuni. Ce tehnici folosesc pungașii pentru a-l păcăli!

2375

Articole de la același autor

Infractori acuzați de fapte teribile, martori sau chiar și victime – cu toții pot fi testați la "detectorul de minciuni", dacă oamenii legii au dubii cu privire la declarațiile lor. De când este în dotarea Poliției Constanța, "scaunul adevărului" a contribuit la soluționarea a peste o mie de dosare penale.

Un scaun banal, din piele, într-un birou obișnuit. Așa arată, la prima vedere, laboratorul poligraf din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Constanța. "Magia" se întâmplă însă în momentul în care polițistul responsabil cu "descoaserea" suspecților scoate la iveală firele cu senzori, pe care le conectează la un laptop. Din acel moment, detectorul de minciuni intră în funcțiune și semnalează, prin câteva mișcări grăbite într-o diagramă informatică, orice neadevăr rostit de cei testați.

Comisarul Ana Maria Nedelcu este de mai bine de nouă ani specialistul poligraf din cadrul IPJ Constanța, iar prin mâna ei au trecut aproape o mie de suspecți. Testarea la detectorul de minciuni poate fi solicitată de anchetatori în orice dosar, fie că este vorba despre o crimă, un viol, o tâlhărie sau un furt. Ba chiar pot fi testați inclusiv martorii sau victimele, dacă oamenii legii nu au încredere în declarațiile lor. Principala condiție este ca cei pentru care se solicită testarea să își dea acordul.

"Testarea poligraf cuprinde trei etape. Prima, etapa pre-test, este cea în cadrul căreia subiectului i se aduce la cunoștință faptul că are dreptul de a refuza testul, respectiv dacă este de acord cu acesta se completează declarația de consimțământ. Aceasta cuprinde date de stare civilă, de sănătate etc., i se citesc întrebările care urmează să fie administrate în timpul testării și i se face un instructaj cu privire la ce urmează să se întâmple în timpul acesteia. Testarea propriu-zisă constă în atașarea senzorilor și adresarea întrebărilor. Chestionarele variază în funcție de caz și de obiective, dar în medie sunt zece întrebări cu răspunsuri închise, de «DA» și «NU». A treia etapă, post-test este cea în care se evaluează și se interpretează diagramele și se stabilește rezultatul testului", a explicat pentru "Cuget Liber" comisarul Ana Maria Nedelcu.

Dependenții de droguri și alcool nu pot fi testați

Consimțământul nu este singura condiție pentru ca un suspect să ajungă pe "scaunul adevărului". Nu pot fi testați indivizii care se află sub tratament medical, mai ales dacă influențează sistemul nervos, cei care sub dependenți de droguri, cei cu dizabilități precum hipoacuzia, retard de limbaj, mutism psihogen. "Sunt exceptați de la testare și femeile gravide, minorii, alcoolici cronici, persoanele cu afecțiuni psihice și orice alte persoane despre care expertul apreciază motivat că nu sunt apți pentru testare", a mai precizat cms. Ana Maria Nedelcu.

Asemenea unui aparat medical, poligraful înregistrează în timp real șase indicatori, printre care modificările respirației, tensiunea arterială, pulsul, refluxul galvanometric al pielii, inervația neuro-musculară la nivel toracic și abdominal.

Tentative de a păcăli detectorul de minciuni

Odată ajunși în fața detectorului de minciuni, sunt destui cei care cred că pot să îl păcălească. Cei mai mulți se inspiră din "instrucțiunile" care li se fac înainte de conectarea la senzori. De exemplu, li se explică faptul că nu au voie să miște din degete sau din picioare, iar ei tocmai asta fac. Sau încearcă să își țină respirația ori să își provoace o durere, pentru a induce în eroare detectorul. Comisarul Ana Maria Nedelcu spune că poligraful are o acuratețe ridicată și este dificil de "păcălit". Mai ales că dispozitivul a fost și îmbunătățit în ultimii ani. "În anul 2018 a fost upgradat programul de testare cu o versiune nouă, iar în 2019 au fost achiziționați senzori noi și a fost recalibrat aparatul", a afirmat expertul.

În ultimul deceniu, mai bine de 1.000 de subiecți au ajuns pe la detectorul de minciuni de la IPJ Constanța, în cele mai variate spețe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3112 secunde