Examenul pentru permisul de conducere, greu de trecut. "Trebuie să scăpăm de polițiști"

44482
20
Aproximativ 65 de candidați sunt examinați zilnic în cadrul probei practice pentru obținerea permisului de conducere și puțini dintre aceștia reușesc să promoveze examenul, la Constanța. 


"Ghinioniștii" sunt nevoiți să aștepte circa trei luni pentru a susține din nou "orașul". Școlile de șoferi propun ca polițiștii să nu mai fie implicați în cadrul examenului. 


Lunga perioadă pentru programarea ce vizează susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere produce nemulțumiri, dar și efecte negative, în bugetul școlilor de șoferi. Polițiștii sunt acuzați că au ridicat foarte mult ștacheta, astfel că procentul de promovabilitate este dezastruos, adică unul din doi candidați pică examenul. Din acest motiv, multe persoane au luat decizia să meargă într-o altă țară pentru a putea să-și obțină permisul de conducere, chiar dacă acest lucru îi determină să scoată mai mulți bani din buzunar. 


"Este prăpăd! În ceea ce privește înscrierile, suntem nenorociți. Nu am mai avut înscrieri din luna octombrie 2017 și am fost nevoit să împrumut bani pentru a da salarii. Oamenii preferă să plece în altă țară și să se întoarcă cu permisul după câteva săptămâni sau luni, depinde unde susțin. Îi costă între 1.700 – 2.500 de euro. La noi, polițiștii îi plimbă până la 40 – 45 de minute și apoi îi pică", a declarat, pentru "Cuget Liber", Niculae Dicu, directorul Școlii de șoferi DIA Auto. 


Oamenii legii susțin că nu au cum să facă concesii când vine vorba despre siguranța rutieră. Durata de aproximativ trei luni, perioada de timp pe care candidații sunt nevoiți să o aștepte pentru a susține proba practică, se datorează într-o oarecare măsură și pregătirii insuficiente a candidaților în vederea obținerii permisului de conducere. 


"Conform normelor europene transpuse în legislația noastră, timpul minim alocat examinării unui candidat pentru categoria B este de 25 de minute. Singura situație în care poți face rabat de la timpul minim de examinare este când examinatorul acordă calificativul respins și are libertatea să decidă dacă va continua până la finalizarea timpului alocat. Dacă procentul de promovabilitate ar fi unul de 70 - 80% la proba practică, și nu 40% cât este în prezent, am putea reduce perioada programărilor. Dacă în loc de 40 de candidați respinși zilnic, ar fi doar 15, situația s-ar schimba", ne-a precizat Liviu Vîrșă, șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Constanța. 


Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România dorește să producă schimbări în acest domeniu iar, în acest sens, vor fi înaintate o serie de propuneri în viitorul apropiat. Propunerile vizează ca proba practică a examenului pentru obținerea permisului să se desfășoare în prezența unor ingineri acreditați, fără ca polițiștii să mai fie implicați în acest proces.
"Să se schimbe susținerea examenului, așa cum este la Prefectură, dar cu ingineri. Trebuie să scăpăm de polițiști. Vrem să fie angajați zeci de ingineri capabili, cu atestate date de minister. Astfel, candidații nu vor mai fi timorați și putem să intrăm în normalitate. Polițiștii nu au ce căuta la examenele pentru obținerea permisului de conducere", a mai afirmat Niculae Dicu, vicepreședinte COTAR. 


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Ginghis Han
16 ianuarie 2018
Permise

F bine,să nu mai ia toate toroabele,toate petardele permise de conducere

Gigy
16 ianuarie 2018
?

Pai, foarte bine, scapati de politisti si sa cedeti ce vor creste nunarul accidentelor si asa sunt atatia cascatiin trafic, nu stiu unde au prioritate si unde ba. Cum dracu au luat permisul....?

Ghita
16 ianuarie 2018
Examen

Sunt mama in mana cu cei de la scoala de soferi dupa ce pici examenul esti obligat sa platesti 380 lei adica inca trei ere de conducere si masina pentru examen ,de vina sunt instructorii stau cu telefonul in mana si nu si invate elevii sa conduca ar trebui sanctionati atat instructorii cat si scoala pentru nrul mare de elevi picati la examen ,nimeni nu s a nascut invatat am permis de 24 ani ABC nu cred ca un incepator v a conduce ca mine dar obligatia instructorului este sa l invete .

Gica contra
16 ianuarie 2018
Este foarte bine asa cum este acum !

Nu trebuie sa scapam de politisti , trebuie sa scapam de instructorii auto incompetenti ! Zilnic putem observa in trafic greseli inpardonabile din partea masinilor scoala , instructorii poarta toata vina ( nu toti , sunt si profesionisti adevarati printre ei ) . Si la fel de bine nu toata lumea poate conduce un vehicul , sunt persoane pur si simplu anti talent ...pe acestia din urma instructorii auto ar trebui sa-i indrume in a renunta la scoala de soferi , pentru binele lor si a celorlalti participanti la trafic .

Ana Maria
16 ianuarie 2018
Lipsa de bun simt

Voi astia care deja aveti ..permis..va este usor sa vorbiti .. pun pariu ca voi cand ati sustinut ex practic ..nu era traficul si baremul de notare asa ..asa ca numai vorbiti de instructori si soferie .. si da ..este mare emotia ..si voua v au tremurat picioarele cand ati dat ex cu pol langa voi ..

Gabi
16 ianuarie 2018
De acord cu Gica contra

Sunt perfect de acord cu Gica Contra. Nu toata lumea e facuta sa stie sa conduca.

examen
16 ianuarie 2018
ceva normal

am dat de curand exp ptr o noua categorie ...m-am dat in vorba cu cei prezenti si am gasit persoane care incercau ptr a 7-8 a oara,,,sincer incerci de cateva ori..daca nu promovezi inseamna ca nu este ptr tine

Goerge
16 ianuarie 2018
Nu putem face mai mult

Examinatorul care vine la examene să fie echidistant.

Murat Han
16 ianuarie 2018
Permis

Ia ascultati aici..inainte 89 cand am dat examenul ptr categoriile bce am dat Poligon Oras Conducere de Noapte ..o zii intreaga invlusiv sala de dimineata! Care promova direct la ghetarie la Poligon..la noi la profesionisti 9 luni scoala dura poligon cu camionul si turism ambele cronometrat deci nu va mai plangeti ca bocitoarele!! Seara adunarea la pod Butelii si orasul pe timp de noapte care au promovat proba pe zii de oras..bineinteles! Succes astia care cica ne vor platii noua pensiile..da nu prea cred..generatia facebuci cu clabuci..

FL
17 ianuarie 2018
Fara prosti pe sosele

Trebuie sa scapam de criminali pe sosele. Trebuie sa se dea examen si in poligon contra timp Trebuie sa sa se dea si co dus pe noapte. Trebuie sa nu ai voi sa incerci de mai mult de doua ori pe an. Trebuie sa iti iei carnetul pentru prima data diar in tara

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5528 secunde