Examenul pentru permisul auto, picat pe bandă rulantă! De ce nu sunt trase la răspundere școlile auto?

2644
Examenul pentru permisul auto, picat pe bandă rulantă! De ce nu  sunt trase la răspundere școlile auto? - fondscoliauto1-1606147739.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, în jur de jumătate dintre candidații care s-au prezentat la examinări pentru obținerea permisului auto l-au promovat. De ce acest procent redus? Reprezentanții școlilor auto consideră că de vină este perioada îndelungată – de câteva luni – dintre proba scrisă și cea practică și că era mai bine când ambele testări erau susținute în aceeași zi!

Nu trece zi în care, pe șoselele din țara noastră, să nu aibă loc un accident teribil, în care își pierd viața oameni. De altfel, România se află, în prezent, în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente rutiere mortale. În aceste condiții, pe lângă drumuri sigure și mașini echipate corespunzător, pentru prevenirea unor astfel de evenimente este important și factorul uman: șoferii și cât de pregătiți sunt!

Dacă este să privim spre promovabilitatea la examinările pentru obținerea permisului auto, se constată că mulți cursanți nu iau prea în serios testările. Drept urmare, în ultimii ani, gradul de promovare este în jur de 50%. În ultimele luni, a fost chiar mai mic, fiind în jur de 48%. „Sunt mulți candidați care vin nepregătiți, care vin spunând: «Vreau doar să văd cum este examenul, știu că nu am să-l iau!»”, a afirmat comisarul șef Liviu Vârșă, șeful Serviciului Public Comunitar de Permise de Conducere și Înmatriculări Constanța. Mai mult, în repetate rânduri, comisarul șef Vârșă a subliniat că „emoțiile” pe care dau vina atât instructorii auto cât și elevii sunt doar o scuză pentru „nepregătire”.

La polul opus, reprezentanți ai școlilor auto consideră că de vină pentru faptul că mulți candidați nu promovează examinările pentru permisul auto sunt programările peste câteva luni. „S-a ajuns la 100 de zile perioada de așteptare pentru proba practică. Durează programarea pentru sală, durează și programarea pentru oraș. Dacă astăzi un cursant ia sala, este programat la oraș abia în februarie, ceea ce este foarte mult! Dacă ar fi fost o distanță de două – trei săptămâni între examinări, ar fi fost bine, dar așa… Să nu uităm că în anii 2002 – 2015, până să fie modificat sistemul de examinare, cele două probe erau susținute în aceeași zi. La acel moment, procentul de promovabilitate era în jur de 70%. În plus, atunci erau cinci examinatori, mult mai puțini decât în prezent. În prezent, când durează trei luni între probe, procentul de promovabilitate a scăzut, fiind luni când a fost în jur de 30%”, a subliniat Niculae Dicu, reprezentantul școlii Dia Auto Constanța.

Școlile auto, protejate până în martie 2021

Se impune precizat că, spre deosebire de anii trecuți, în acest moment, școlile auto care au promovabilitate redusă nu mai sunt obligate să-și închidă obloanele, așa cum se impusese la un moment dat. Autoritatea Rutieră Română este instituția care centralizează datele privind promovabilitatea cursanților școlilor auto. Iar printr-un Ordin al Ministrului Transporturilor, 733/2013 s-a impus ca promovabilitatea să fie un criteriu de autorizare: pentru a putea funcționa, o școală auto trebuia să aibă o promovabilitate de cel puțin 40% în primul an, iar în următorul an să crească la 50%. În teorie, căci în realitate multe dintre școli aveau mai puțin de 40% dintre cursanți promovați. În vara lui 2019, un alt ordin al Ministerului Transporturilor, 1182/2019, suspendă aplicarea articolului privind promovabilitatea până în martie 2021. Altfel spus, indiferent dacă au cursanți promovați sau nu, școlile auto nu au de ce să-și facă probleme că nu vor primi hârtiile de funcționare de la ARR.

Potrivit evidențelor Autorității Rutiere Române, la nivelul județului Constanța funcționează 55 de școli auto, iar în 2019 doar trei dintre acestea au avut un procent de promovare mai mare de 50%. În schimb, cele mai multe școli auto au un procent de promovare între 15% și 35%. Reprezentanții școlilor auto spun că anul acesta procentul de promovare ar fi în creștere. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4775 secunde