Eroul-polițist local din "Henri Coandă", care a schimbat viața copiilor sărmani

2465

Articole de la același autor

Despre polițistul local Gabriel Enache se poate spune că este unul dintre "eroii anonimi" ai Constanței. El dovedește zi de zi, de mai bine de șapte ani, de când patrulează pe străduțele din Campusul Social "Henri Coandă", că un gest de omenie poate schimba o viață.

În micul birou al Poliției Locale din Campusul Social "Henri Coandă", din municipiului Constanța, la loc de cinste este o fotografie în care polițistul Gabriel Enache este înconjurat de copiii din cartier. Copii de toate vârstele, cu zâmbete largi pe chipuri.

"Fotografia este făcută prin 2014, cred, după o competiție de biciclete și atletism, la care au participat fetițele. Astăzi, copiii de atunci sunt deja tineri adulți. Majoritatea fetelor s-au măritat, au copii la rândul lor, iar majoritatea băieților lucrează. Cei mai mulți, în construcții", ne povestește Gabriel Enache privind spre fotografia plină de amintiri.

De fapt este doar o mică dovadă a "muncii" pe care Gabriel Enache și colegii săi o depun, zi de zi, în Campusul "Henri Coandă". Cartierul are un renume ca fiind rău-famat. A fost realizat în 2012, de fostul primar Radu Mazăre, pentru a "aduna" persoanele din pătura săracă a societății, foștii pușcăriași, cei cu dizabilități sau fără venituri, într-un loc.

De la o farfurie de mâncare, la lecții și campionate de fotbal

Fost jandarm, cu experiență inclusiv în teatrele de operațiuni, în 2008, Gabriel Enache s-a numărat printre cei puțini care au format Poliția Locală Constanța. În martie 2013, la câteva luni de la inaugurarea cartierului social, s-a decis deschiderea unui punct fix al Poliției Locale, care să-i supravegheze îndeaproape pe localnicii problematici. Printre cei desemnați să îi supravegheze s-a numărat și Gabriel Enache. Dar polițiștii locali veniți aici au făcut mai mult decât să patruleze străzile și să dea amenzi. Au luat atitudine, cu Gabriel Enache în frunte, și au schimbat viața unor copii.

"În fiecare zi, la ora prânzului, în fața biroului se strângeau între 15 și 30 de copii. Veneau să le dăm să mănânce. Le aduceam mâncare de acasă. Țin minte că m-a frapat sărăcia familiilor din cartier. Unii copii scoteau miezul de la pâini, puneau pufuleți și spuneau că mâncau sandviș", își amintește Gabriel Enache.

Dar o farfurie de mâncare adusă de acasă de polițiștii locali nu era suficient. Era nevoie de mult mai multă implicare. Așa au început lecțiile. Inițial, copii se strângeau, cu caiete și creioane, în biroul Poliției Locale, unde colorau și învățau să scrie. Ulterior, pentru că numărul lor era tot mai mare, s-au mutat într-o cameră a bisericuței din vecinătate.

"Unii veneau în ciorapi de acasă, alergând cu caietele și creioanele în mână", a mai adăugat polițistul.

După lecții, au urmat excursiile, mersul la colindat, inclusiv prin supermarketurile din oraș și, foarte important pentru polițistul local, înscrierea la centrele sportive.

"Am dus peste 20 de copii la diverse sporturi, la fotbal, canotaj sau lupte. Unii nu s-au ținut, dar alții și acum mai activează, ceea ce este o mândrie pentru mine. De asemenea, pe terenul de sport de aici, din cartier, am organizat campionate de fotbal. Anul acesta, am ajuns la a șasea ediție, la care am avut 64 de copii participanți", ne mărturisește Gabriel Enache.

Gesturi simple, dar care au însemnat atât de mult pentru micuții obișnuiți doar să fie arătați cu degetul și alungați.

"Ne-am preocupat să îi înscriem la școală, în programul «A doua șansă» și să îi supraveghem să meargă într-adevăr la cursuri", a mai afirmat polițistul local.

Timpul a trecut. În felul acesta s-au scurs mai bine de șapte ani de când copiii din "Henri Coandă" au drept îndrumător un polițist local, iar rezultatele se văd.

"Copiii de atunci au crescut, iar astăzi vin, ne bat la ușă să mă salute. E îmbucurător. Și mă bucură de asemenea și faptul că se schimbă lucrurile și în familiilor lor. În urmă cu vrei trei ani, am organizat un concurs de fotbal și ulterior am fost acasă la un băiețel care a câștigat cupa. Tatăl lui, recunoscut ca fiind consumator de alcool și scandalagiu, a început să plângă. Contează mult pentru ei și cum te porți cu copiii lor și am constatat că nu mai sunt nici scandalurile care erau", a mai povestit polițistul local Gabriel Enache.



"Sunt de 30 de ani pe stradă"


Restricțiile impuse de noul coronavirus a rărit activitățile cu cei mici, iar în plus, le-a dat polițiștilor locali alte atribuții, care le răpesc mult mai mult timp. Pe de altă parte, este perioada în care forțele de ordine resimt din plin ruptura dintre "uniformă" și societate.

"Sunt de 30 de ani pe stradă, dar cât de accentuat am resimțit, în timpul stării de urgență, că oamenii nu ne vor printre ei, nu cred că am simțit vreodată. Aici, în «Henri Coandă», măsurile au fost respectate în proporție de 90%. Ne-am fi așteptat să fie mai multe probleme, dar nu au fost", a mai arătat Gabriel Enache. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.581 secunde