Erou musulman, la un pas de moarte pe frontul din Cehoslovacia. „Mâncau cartofi cruzi”

739

Articole de la același autor

Musulmanii din Dobrogea au luptat și au pătimit, în cele două războaie mondiale, dar și în conflictele balcanice, alături de români și pentru România. În edițiile anterioare ale „Cuget Liber” v-am prezentat istoriile de viață a unora dintre eroii musulmani, care au trecut prin clipe terifiante, unii au fost la un pas de moarte, iar alții chiar și-au pierdut viața, în cele două deflagrații mondiale.

În rândurile următoare vă prezentăm un alt erou musulman: caporalul Tefic Talip Feizula, un tătar născut și crescut în Agigea, care în urmă cu trei ani a primit titlul de cetățean de onoare a localității.

Născut în 1923, Tefic Talip Feizula avea 21 de ani când a plecat pe front. Încadrat în Regimentul 18 Artilerie, a participat la luptele date pentru eliberarea Cehoslovaciei, în Munții Tatra. „S-a întors, în 1945, plin de păduchi și foarte slăbit. Despre greutățile de pe front povestea că erau nevoiți să scoată cartofi din pământ și să îi mănânce cruzi. A văzut moartea cu ochii și a fost la un pas să piară și el. Alături de el lupta un alt tătar, iar acesta tot strângea haine, pentru copiii pe care îi lăsase acasă. Era sărăcie cruntă atunci. Nu a mai apucat să le aducă hainele copiilor, căci un glonț i-a retezat beregata. Tata a fost îngropat până la piept, în urma unei explozii, era să moară și el, l-au scos colegii”, își amintește fiul lui, Irfan Feizula, despre experiențele de pe front povestite de tatăl său.


Întors acasă, în mai 1945, Tefic Feizula și-a reluat viața, așa cum a putut și și-a crescut cei doi fii în spiritul corectitudinii și cinstei. Participarea la război și faptele de vitejie nu au fost trecute cu vederea, iar pe lângă avansarea la gradul de caporal, veteranul de război a fost decorat cu medalia „Bărbăție și credință” și medalia „Eliberarea de sub Jugul Fascist”. „Era cinstit și vorbea cu mult curaj, chiar și pe timpul lui Ceaușescu. Au vrut să îl pună secretar la primărie, la Agigea, apoi la județ, din câte povestea, dar nu a vrut el”, își mai amintește fiul său. S-a stins din viață în 1988, la vârsta de 65 de ani.

În 2018, Consiliul Local Agigea a adoptat hotărârea prin care i-a acordat veteranului de război titlul post-mortem de cetățean de onoare al comunei Agigea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1367 secunde