Eroii jertfiți în bătălia de la Topraisar, comemorați de militari și veterani

252

Articole de la același autor

Militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța” împreună cu infanteriștii Batalionului 911 Infanterie „Capidava” și militarii rezerviști au comemorat eroii români jertfiți în bătălia Topraisarului, din Primul Război Mondial, de la movila Muratan, din localitatea Biruința. Cu această ocazie, militarii au depus coroane de flori la monumentul ridicat în cinstea eroilor.

Luptele din zona Topraisar s-au dat în toamna anului 1916, mai precis între 6 - 19 octombrie. La acea dată, generalul August von Mackensen, comandantul forțelor bulgaro-germano-turce, a luat decizia atacării trupelor româno-ruse-sârbe, scopul principal fiind cucerirea liniei Cernavodă – Constanța, a podului peste Dunăre și a portului.

„După aproximativ două săptămâni de acalmie, la 6 - 19 octombrie 1916, se declanșează ofensiva pe întreg frontal lung de 70 de km. Trupele germane se aflau la sud de sat. 96 de batalioane și 28 de escadroane aveau să declanșeze atacul asupra pozițiilor româno-ruse-sârbe, care aveau Cartierul General la Medgidia. Mackensen conducea lupta de pe o movilă situată în apropierea Dealului Muratan.

Trupele germane-bulgare au atacat frontal în zona centrală a apărării româno-ruse și prin învăluiri pe flancurile acesteia. Inițial românii au reușit să oprească atacul inamic. Retragerea rușilor din zona Aptaat a atras o retragere a regimentului bârlădean către nord, spre Cobadin. Sectorul cel mai important pentru atacul inamic era cel din zona localității Topraisar.

La Topraisar a început pregătirea de foc a ofensivei germane cu sute de piese de artilerie de 105, 150 și 210 mm, dirijate de cinci aeronave, care au lovit puternic artileria română. Românii s-au retras pe poziția principală, pe marginea localității Topraisar, unde aveau să reziste aproape trei zile, sub comanda colonelului Stan Poetaș, comandantul Diviziei 9 Infanterie Dobrogeană.

Pierderea poziției de la Topraisar a dus la retragerea trupelor române. Cavaleria bulgară a înaintat printre lacul Techirghiol și Marea Neagră ocupând Techirghiolul și Agigea, slab apărate de trupele rusești. Retragerea a fost acoperită de Brigada 20 infanterie, condusă de colonelul Frimu. Prin urmare, frontul românesc din Dobrogea a fost slăbit, iar calea spre Constanța a fost deschisă. Inamicul a bombardat cu înverșunare Constanța, atât terestru, cât și aerian. Trupele române au fost nevoite să se retragă spre nord. Orașul Constanța a fost evacuat la 8 - 21 octombrie, iar Grupa de Est a Armatei 3 bulgare, comandată direct de feldmareşalul August von Mackensen a ocupat Constanța”, a rememorat Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Iulie 2020
Stire din Eveniment : Antiaeriana, la datorie!
Marţi, 28 Aprilie 2020
Stire din Eveniment : Misiuni, misiuni, misiuni…
Pagina a fost generata in 0.5195 secunde