Era înșelăciunilor pe Internet. Care sunt cele mai întâlnite tipuri de fraude informatice

549
Era înșelăciunilor pe Internet. Care sunt cele mai întâlnite tipuri de fraude informatice - fonderainselatoriilor-1539793043.jpg

Articole de la același autor

Din ce în ce mai mulți constănțeni pică victime ale înșelăciunilor pe Internet. Infractorii s-au mutat de ceva timp în mediul virtual și găsesc permanent noi și noi metode de a-i păcăli pe creduli, pe neatenți, dar mai ales pe cei lipsiți de informații oficiale.

Astfel, Poliția Română a lansat, la inițiativa Europol – Centrul European Cybercrime, o amplă campanie de conștientizare a populației asupra fraudelor care circulă pe internet și ale căror victime riscă să devină. Cu acest prilej, vor fi distribuite materiale în care vor fi prezentate cele mai întâlnite șapte tipuri de fraude în mediul online și cum pot fi acestea evitate.

Prima dintre aceste înșelăciuni, intitulată sugestiv "Mesaj de la șef", vizează angajații autorizați să efectueze plăți, autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie și îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.

Fraudele cu facturi - Invoice fraud - sunt printre cele mai întâlnite. O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri sau servicii legitim. Angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.

Infractorii online practică și Phishing, Smishing ori Vishing, în care victima este apelată telefonic sau primește un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care este indusă în eroare și convinsă să-și divulge datele personale, financiare ori de securitate. Acestea sunt accesate ulterior de autori și folosite pentru a transfera bani sau a cumpăra online diferite produse.

O altă fraudă frecvent întâlnită în ziua de astăzi este utilizarea site-urilor bancare contrafăcute - Spoofed bank website fraud. Autorii folosesc mesaje de tip phishing cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, și se colectează ilegal datele personale și bancare. Site-ul contrafăcut arată aproape identic cu cel adevărat, pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.

Foarte multe persoane cad pradă și poveștilor de dragoste contrafăcute. Astfel, prin frauda "Iubire prefacută" - "Romance scam", autorii pretind că sunt îndrăgostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă. Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele sociale pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.

Se practică foarte mult și furtul de date personale - Personal data theft". "Autorii îți colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a-ți accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tău", precizează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Campania internațională de conștientizare vizează și fraude cu investiții și cumpărături online - Investment and online shopping scams. Autorii oferă victimelor oportunități "speciale" de investiții cu profituri rapide... sau prezintă "oferte-bombă" de "chilipiruri" în mediul online.

Polițiștii atrag atenția să nu divulgăm informații personale pe site-uri care par dubioase și să ne asigurăm că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați întotdeauna existența simbolului de tip lacăt pe bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3732 secunde