Avocații constănțeni sunt revoltați:

"E inadmisibil! Cum să te împaci cu criminalul sau violatorul?"

1539
2
Intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă și, odată cu acesta, a participării la ședințele de mediere, a stârnit multe controverse și le-a dat bătăi de cap avocaților constănțeni, care nu înțeleg necesitatea impunerii unei asemenea legi. Pe de altă parte, alții consideră că este un lucru benefic și că medierea ar duce la degrevarea instanțelor de judecată. Însă toate aceste legi și modificările lor devin tot mai confuze, din moment ce actuala guvernare își schimbă părerea de la săptămână la săptămână. 

Primul termen al intrării în vigoare a codului de procedură civilă era data de 1 februarie 2013. Odată cu acesta trebuia să intre în vigoare și ordonanța de urgență privind ședința de informare obligatorie, adică medierea. De fapt, termenul a fost schimbat pentru 15 februarie.

Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței privind medierea, orice cetățean care dorește să deschidă o acțiune în instanță este obligat să treacă mai întâi pe la mediator, care să încerce să împace părțile implicate fără a ajunge în instanță. Această măsură a fost instaurată pentru a degresa instanțele de judecată.

De fapt, medierea se aplică atât în cauze civile și comerciale, dispute pe o valoare mai mică de 50.000 de lei, în litigiile de familie (divorț, partaj, exercitarea drepturilor părintești), în toate litigiile civile cu privire la vecinătate (grănițuire, ieșire din indiviziune), dar și în cauze penale, adică în cazul lovirilor și altor violențe, vătămare corporală din culpă, viol, violare de domiciliu, malpraxis, furt între soți, furt la plângerea prealabilă.

Aici au început disputele și controversele deoarece, în cazul unor cauze penale, victima poate fi influențată într-un mod sau altul de făptaș să renunțe la plângere.

Ce spun avocații

"Nu cred că este posibil așa ceva, adică te împaci în cazul unei crime sau a unui viol? Celelalte infracțiuni care vizează materia penală din legea medierii, pe vremea comunistă erau comisiile de judecată de pe lângă primării sau de pe lângă întreprinderile de stat. Astfel, dacă calomniai, amenințai, loveai o persoană mergeai la comisia de judecată, care, întâi de toate, încerca medierea. Așa este și cu medierea din zilele noastre, au luat modelul partidului comunist. Părerea mea este că nu-și are loc medierea în materie penală. Aici discutăm despre infracțiuni, despre fapte care aduc atingere ordinii publice și care, chiar dacă înjuri pe cineva pe stradă, după părerea mea, este extrem de periculos, pentru că de la o înjurătură se pot declanșa conflicte dintre cele mai violente", spune avocatul Apostol Armeanu.

"Din punctul meu de vedere aparent ajută, dar de fapt nu ajută la nimic, pentru că nu este dus raționamentul până la capăt. Orice înscris privind medierea trebuie confirmat de către instanță. Deci, practic, este o muncă în plus", explică avocatul Cristian Ion.

"Există o întreagă procedură pentru a putea fi mediator. Pentru a putea fi mediator trebuie să ai studii superioare, dar nu trebuie neapărat să fii avocat. Și avocații pot fi mediatori, însă și aceștia trebuie să promoveze un examen, să plătească anumite taxe. Nouă, avocaților, ne este îngreunată munca", afirmă avocatul Paul Foleanu.

Pe de altă parte…

"Dacă ar fi și adevărat ar fi nemaipomenit, însă n-aș crede…Una e să scrii pe hârtie și alta este realitatea, însă este un pas înainte. În cazul unei medieri, părțile pot alege să se împace și, dacă acest lucru nu merge, să deschidă o acțiune în instanță. Este alegerea lor, însă medierea duce la degrevarea instanțelor, însă și a poliției și a parchetului. Ceea ce se întâmplă în acest moment, în rândul mediatorilor, este un lucru extraordinar de bun, pentru că legea apără societatea, dar și toate instituțiile care încearcă să facă lumină într-un caz. Prețurile sunt extrem de mici în cazul unei medieri, sunt mult mai mici decât în cazul unui avocat sau în instanță. În cazul medierii, de oamenii implicați depinde, de fapt, respingerea sau continuarea unui proces", afirmă avocatul și mediatorul Sorin Calafus.

Ce spune Ministerul Justiției

Ministerul Justiției a trimis, vineri, un comunicat de presă, prin care se rectificau, din nou, anumite prevederi ale ordonanței privind medierea.

Astfel, doar ședințele de informare în cauze civile vor intra în vigoare de pe 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă.

Medierea în cauzele penale va intra în vigoare odată cu intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală, adică în 2014.

De asemenea, un aspect foarte important îl constituie dispoziția OUG 90/2012.

"După ce în decembrie 2012 a fost introdusă o dispoziție prin care se spunea că începând cu 15 februarie, cei care nu vor trece pe la mediator înainte să deschidă o acțiune în instanță vor fi sancționați, adică li se va respinge cererea ca inadmisibilă, în prezent termenul a fost modificat din nou. Astfel, din 1 august 2013, celor care nu vor trece pe la mediator înainte de a chema pe cineva în judecată le va fi respinsă cererea ca inadmisibilă, adică ea nu va mai fi analizată pe fond", explică avocatul Florin Bobeși.

Comentează știrea

ath
2 februarie 2013
Pai,este posibil

In economia de piata este posibil.Capitalism, dragostea mea ! Mediatorul va afisa la intrare un mercurial ca la piata. Cat ma costa un viol doamna ? Pai,citeste domnule Mercurialul Violurilor sau esti chior ? Nu vezi cati violatori am la usa mea ? Aici intervin legile concurentei de piata libera. SCUMP DOAMNĂ, E SCUMP UN VIOL LA DUMNEATA ! DINCOLO ERA MAI IEFTIN ! Mercurialul violurilor va fi actualizat zilnic in raport cu rata inflatiei.Daca violatorul este un om sarman ,are dreptul la subventii sau la ajutoare sociale.Astea este Legea lui Becali,liberal membru in Comisia juritica a Camerei Deputatilor.Liberalul Becali este parintele Justitiei !

hmm
3 februarie 2013
imoral

E o imoralitate. Cei interesati vor doar sa scape de procese si treaba mai multa.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2154 secunde