După mașini de poliție ca în Germania, vin bodycam-uri ca în Anglia!

314
După mașini de poliție ca în Germania, vin bodycam-uri ca în Anglia! - fondbodycampolitie-1594920861.jpg

Articole de la același autor

După autospeciale colate în imaginea celor din Germania, polițiștii vor fi dotați cu bodycam-uri similare celor folosite de colegii britanici. După ani de zile în care au tot subliniat necesitatea unor astfel de dispozitive, mai ales că numărul cazurilor de ultraj este în creștere, polițiștii spun că noile dotări îi vor proteja mult mai bine.

Aproximativ 12.000 de dispozitive audio-video (bodycam-uri) urmează să fie achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne și distribuite polițiștilor din întreaga țară. Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Vela, care a subliniat că dispozitivele vor ajunge în posesia oamenilor legii cel mai devreme la sfârșitul verii.

"Bodycam-ul unui polițist, într-un final, va responsabiliza și cetățeanul și polițistul, astfel încât să nu mai existe dubii, discuții, analize, dezbateri televizate despre cine a fost vinovat: Spartacus sau polițistul", a afirmat ministrul Vela, făcând referire la faptul că, în timpul stării de urgență, un individ din Sectorul 5 din Capitală a atacat, împreună cu alte persoane, forțele de poliție sosite să liniștească spiritele. De altfel, surse din rândul polițiștilor spun că, în timpul stării de urgență, cazurile de ultraj au crescut considerabil față de perioada anterioară.

"Au fost multe persoane care provin dintr-o anumită categorie socială care s-au întors de peste graniță, iar în timpul stării de urgență, trebuiau să stea în izolare la domicilii, iar polițiștii să îi verifice zilnic. Au fost situații când polițiștii au fost înjurați, scuipați, când persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice au sărit inclusiv la bătaie, a fost un caz în Hârșova.

În astfel de situații, ca și în toate cazurile de ultraj, filmarea realizată cu body-camera era proba concludentă", au subliniat surse din rândul polițiștilor.

Tocmai de aceea, în ultimii ani, sindicaliști de la mai multe structuri au făcut demersuri pentru ca unitățile de Poliție să fie dotate cu aceste dispozitive. De exemplu, se impune amintit faptul că, de doi ani, Garda de Coastă este prima structură din cadrul Poliției de Frontieră care folosește body-camere. E drept, numărul lor este scăzut și a fost nevoie de numeroase demersuri pentru a "învinge" birocrația, înainte de a fi date în teren.

În ce contexte vor fi folosite dispozitivele

Dispozitivele audio-video cu care vor fi dotați polițiștii din cadrul Poliției Române sunt Motorola, de tip bodycam militar, fiind similare celor folosite de polițiștii britanici, arată reprezentanții Sindicatului Europol.

"Polițiștii de la Ordine Publică, Rutieră, Poliția de Frontieră sau Imigrări vor fi dotați cu astfel de aparate pentru a se proteja de reclamații în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În fapt, bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acțiune a polițistului, dar și a unor fapte de ultraj", au arătat sindicaliștii.

Aceste dispozitive vor fi folosite atât în momentul legitimării unor persoane, în timpul conducerii lor la sediul Poliției, atunci când sunt trași pe dreapta șoferi, dar și când sunt efectuate percheziții. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.633 secunde