Mită pentru americani

Dumitru Martin riscă 20 de ani de închisoare. A fost trădat de proprii angajați de la Polaris: "Au pledat VINOVAT"

Duminică, 23 Octombrie 2016, 14:06
10062
Omul de afaceri Dumitru Martin, aflat în custodia autorităților americane, își va afla în luna ianuarie a anului viitor sentința după ce a fost găsit vinovat de justiția din SUA pentru fapte de corupție. Soarta afaceristului constănțean a fost complicată serios de trei dintre colaboratorii săi, angajați ai Polaris, aduși și ei în fața Justiției americane. 


Co-inculpații Constantin Schiller, 63 ani, Marcelle Banaga, 41 ani, și Anamaria Cruceru au fost extrădați în urmă cu câteva luni din România în SUA. În prezența judecătorului, cei trei și-au recunoscut vinovăția, aruncând, practic, în aer toată apărarea lui Dumitru Martin, care a susținut tot timpul că este nevinovat. Mai mult decât atât, aceștia au povestit anchetatorilor americani cu lux de amănunte toată povestea mituirii oficialilor americani de rang înalt. 


Juriul l-a găsit vinovat 


Un juriu al Tribunalului Federal din Sacramento l-a găsit vinovat, la sfârșitul lunii august, pe afaceristul constănțean Dumitru Martin, acuzat că a mituit un ofițer al Forțelor Aeriene Americane pentru a asigura un contract de mai multe milioane de dolari pentru compania sa , Polaris M Holdings, informează publicația americană "The Sacramento Bee". Juriul a stabilit pe 31 august 2016 că Dumitru Martin a mituit un ofițer din cadrul Travis Air Force Base din Fairfield pentru a-și asigura câștigarea unor licitații pentru a furniza containere și alte produse și servicii către baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. Martin, împreună cu alți trei angajați de-ai săi, a fost prins anul trecut în urma unei acțiuni ai FBI, cu ajutorul a doi agenți sub acoperire.


Și-au recunoscut vinovăția


Potrivit publicației americane "Daily Republic", Dumitru Martin riscă o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani și o amendă de 250.000 dolari, sentința de condamnare urmând a fi anunțată de judecător pe 1 decembrie 2016, exact la un an de la arestarea sa. În urmă cu câteva zile, judecătorul a amânat sentința pentru jumătatea lunii ianuarie 2017. De asemenea, autoritățile ame-ricane informează că inculpații Constantin Schiller și Marcelle Banaga au pledat VINOVAT pentru tentativă de mituire încă din luna iulie, în timp ce Anamaria Cruceru și-a recunoscut vinovăția în luna august. Între timp, cei trei au primit permisiunea de a călători în România, urmând ca pe 23 februarie să se prezinte în sala de judecată pentru a afla sentința. Judecătorul le-a pus în vedere că neprezentarea lor la data stabilită le va aduce un plus de 10 ani de închisoare la sentința finală. 


Mită în conturile FBI


Povestea începe în 2014, când atașatul legal al FBI în București a anunțat Divizia FBI din Sacremento că există informații potrivit cărora membrii familiei Martin caută să dea mită unui oficial militar al armatei SUA în schimbul unui contract al Guvernului american cu compania familiei Martin, Polaris M Holding. Contractele ar fi urmat să fie executate în baza militară de la Mihail Kogălni-ceanu. 


FBI Sacremento a folosit trei agenți sub acoperire în timpul investigației. De asemenea, investigatorii au beneficiat și pe sprijinul a doi denunțători, ofițeri militari, care, în schimbul obținerii unor pedepse mai blânde, au ales să colaboreze cu autoritățile
Contractele erau de zeci de milioane de dolari, iar mita ajungea la 10%. Mai mult decât atât, Martin și angajații Polaris îi învățau pe americani cum să mascheze banii, dându-le mai multe variante de "albire" a banilor. 


În iulie 2015, FBI crease un cont bancar special pentru această tranzacție. Pe 19 septembrie, în contul FBI a intrat suma de 100.000 dolari de la Polaris. Banii au fost retrași și păstrați ca probă în dosar. 


Pe 1 decembrie 2015, Dumitru Martin a fost arestat pe aeroportul din San Francisco, în timp ce se întorcea de la New York. Acolo, se întâlnise cu agenții FBI sub acoperire pentru a discuta detaliile altor viitoare contracte.


Pagina a fost generata in 0.2835 secunde