Drame pe litoral. Sute de strigăte de ajutor către salvatori, de la turiștii de pe plaje!

1366
În punctele de prim ajutor deschise de salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea" pe litoralul românesc se lucrează la foc continuu. Peste 20 de persoane au fost salvate de la înec, căci cadrele medicale aflate în corturile de pe plajă au reușit să ajungă în scurt timp, să le acorde primul ajutor. Din păcate, alte 12 persoane și-au pierdut viața în valurile mării.

Pentru salvatorii din cadrul ISU "Dobrogea" și pentru colegii lor din țară, care au fost detașați pe litoral pentru a le da o mână de ajutor, este o vară de foc. Nu atât pentru că trebuie să se lupte cu temperaturile caniculare, cât mai ales pentru faptul că lucrează la foc continuu, acordând sprijin medical, intervenind la stingere de incendii și salvând oameni de la înec sau din accidente rutiere. "Peste 300 de pompieri sunt la datorie, zilnic, în stațiunile de litoral, pentru ca oamenii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol", ne-au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

A trecut o lună de când a fost deschis, oficial, sezonul estival 2020, iar pompieri și echipamente din toată țara au fost trimise către litoral, iar pentru ca salvatorii să ajungă mai repede la solicitări au fost înființate 24 puncte de lucru temporare în județ. În această lună, salvatorii au intervenit medical pentru ajutarea a 769 de persoane. "Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe plajă, în stațiunea Eforie Nord, unde au fost asistate medical 118 persoane, urmată de stațiunile Costinești – 103 persoane, Jupiter – 63 persoane, Mamaia – 49 persoane, Vama Veche – 43 persoane, Corbu – 13 cazuri.

De asemenea, echipajele de pe ambulanțele SMURD care deservesc cele opt puncte de prim ajutor au asistat medical 388 persoane, dintre care 313 au necesitat transportul la spital.

Salvatorii care încadrează șenilatele existente pe litoral au desfășurat 39 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor existente pe plajă sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare", au arătat reprezentanții ISU Dobrogea, cuantificând intervențiile.

Cele mai dramatice cazuri sunt, bineînțeles, cele în care oamenii sunt în pericol de înec. Din fericire, de la începutul anului până în prezent, s-a reușit salvarea a 21 de persoane din Marea Neagră și a trei persoane, din diverse lacuri din județul Constanța. În schimb, 12 persoane și-au pierdut viața în mare în acest an.

24 de puncte de lucru temporare, înființate de ISU Dobrogea

Pompierii au intervenit, în această lună din sezonul estival, și pentru stingerea a peste 100 de intenții și alte 82 de intervenții, precum zeci de deblocări de uși și zeci de accidente rutiere.

Reamintim că, în timpul verii, ISU Dobrogea a înființat 24 de puncte de lucru temporare, dintre care 11 puncte de stingere a incendiilor, în Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor și Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costinești și Vama Veche și Eforie Nord; opt puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Jupiter și Vama Veche și cinci puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol. O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervențiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanța, Ialomița și București-Ilfov.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6139 secunde