Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon au sosit în România

Duminică, 16 August 2020
128
Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române au sosit vineri, 14 august, din Portugalia, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță", de la Borcea. Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021.

Cele cinci aeronave sunt în cofigurație M5.2, la fel ca celelalte 12 care se află deja în dotarea Armatei României, informează Biroul de presă al MApN.

Achiziția a încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.

XXX

Achiziția celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forțelor Aeriene", care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19.12.2019.

În aceeași lună, a fost semnat și contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziția aeronavelor, din excedentul acestei țări, precum și a unui pachet de bunuri și servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic și instruirea personalului tehnic ingineresc. 


Pentru achiziționarea pachetului de bunuri și servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA, specifice Programului Foreign Military Sales - FMS.

Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capabilității de reparații capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 12 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană. Pagina a fost generata in 0.2409 secunde