Dotări moderne la Medicină Legală, dar etnobotanicele sunt tot o "enigmă"!

619
Dotări moderne la Medicină Legală,  dar etnobotanicele sunt tot o

Articole de la același autor

Serviciul de Medicină Legală Constanța are în dotare un aparat modern, impus de UE, pentru determinarea alcoolemiei

și a intoxicației cu droguri. Chiar și cu acest aparat, însă, în prezent nu poate fi depistată intoxicația cu etnobotanice. Pentru a putea fi analizate măcar o parte din substanțele etnobotanice, este nevoie de alte dotări, ce se preconizează a fi achiziționate

după mutarea în noul sediu al serviciului.

Dacă la capitolul personal Serviciul de Medicină Legală (SML) Constanța se confruntă cu deficiențe - după cum prezentam într-o ediție anterioară a "Cuget Liber", în schimb, la capitolul dotări, instituția constănțeană se poate "lăuda" cu aparatură de nivel european.

Astfel, începând din acest an, determinarea alcoolemiilor și a intoxicației cu substanțe stupefiante se realizează cu ajutorul unui gaz cromatograf, un aparat care nu se regăsește în multe servicii similare de la nivelul țării.

"Acest gaz cromatograf a fost achiziționat în parteneriat cu Universitatea «Ovidius» Constanța și lucrăm pe el de la 1 februarie. A costat aproape 100.000 de euro și este un aparat de ultimă generație, de nivel european. Datorită acestei dotări, în prezent realizăm determinarea alcoolemiei și a intoxicației cu stupefiante pe metoda modernă, așa cum ne-a impus și Uniunea Europeană. De asemenea, mai putem face determinări ale intoxicației de monoxid de carbon și cu alcool metilic", a afirmat dr. Marius Popa, medic șef SML Constanța.

Cu ajutorul acestei metode, stabilirea alcoolemiei, de exemplu, este mai precisă și respectă normele existente la nivelul întregii Europe. În schimb, și acest aparat suportă îmbunătățiri de performanță, mai ales pe ceea ce înseamnă determinarea intoxicației cu substanțe stupefiante.

"Noi, la Constanța, putem face determinarea calitativă pe substanțele clasice, precum cocaină, heroină, hașiș, amfetamină etc. Dacă rezultatul este pozitiv, pentru determinarea cantitativă, probele sunt trimise la INML București, pentru că deocamdată nu putem realiza dozările cantitative", a adăugat dr. Marius Popa.

Cât privește substanțele etnobotanice, acestea nu pot fi determinate la SML Constanța.

"Pentru substanțele de tipul etnobotanicelor, cu dotările din acest moment, nu se pot determina. Dar cu cât aparatul este mai performant, cu atât poate determina mai multe substanțe", a precizat șeful Medicinii Legale.

Odată cu mutarea în noul sediu - aflat în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, în prezent în curs de reabilitare -, care se preconizează să aibă loc în jurul lunii aprilie 2020, se are în vedere realizarea de investiții și în creșterea performanței gaz cromatografului.

"Posibilități financiare avem și vom putea dezvolta, acolo, mai departe, gaz cromatograful, astfel încât să trimitem din ce în ce mai puține probe spre analiză la București", a mai arătat dr. Marius Popa.

v v v

În vara lui 2019, medicii legiști au confirmat existența intoxicației cu substanțe stupefiante în câteva zeci de cazuri depistate de Poliția Constanța.

"Este vorba despre intoxicații cu drogurile clasice, pentru că intoxicațiile cu etnobotanice nu le putem pune în evidență. Au fost câteva zeci de buletine de analiză. Comparativ, anul trecut au fost mult mai puține, pentru că nici Poliția nu avea teste antidrog", a afirmat medicul șef Marius Popa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4972 secunde