Dosarul Gh. Ursu: Faptele ofițerilor de Securitate s-au prescris

152
Dosarul Gh. Ursu: Faptele ofițerilor de Securitate s-au prescris - ddd-1579695364.jpg

Articole recomandate

Gheorghe Ursu nu a fost un disident politic, iar ofițerii de Securitate care l-au anchetat ar fi trebuit să fie cercetați în anii '90, și nu la 30 de ani de la moartea inginerului, când faptele lor s-au prescris deja, consideră judecătorii care i-a achitat pe cei doi foști ofițeri judecați pentru crime împotriva umanității, în legătură cu moartea, în închisoare, a lui Ursu, în 1985, transmite Digi 24.

În motivarea sentinței din octombrie anul trecut, magistratul susține că Gheorghe Ursu nu s-a opus public regimului totalitar, așa că nu poate fi numit disident. Instanța explică, în motivarea deciziei de achitare, că procurorii au încercat, printr-un artificiu juridic, să justifice trimiterea în judecată a foștilor ofițeri de securitate la mai bine de 30 de ani de la moartea lui Gheorghe Ursu, prin acuzarea lor de infracțiuni contra umanității. "Curtea constată că, o perioadă îndelungată de timp, organele de urmărire penală nu au depus diligențele necesare și nu au efectuat o anchetă efectivă, menită să stabilească toate persoanele, din toate instituțiile și structurile statului, responsabile de uciderea victimei Gheorghe Ursu și tragerea la răspundere penală a acestora pentru infracțiunile prescriptibile, ce puteau fi reținute în sarcina acestora", se arată în motivarea deciziei Curții de Apel București.

Instanța explică și de ce victima nu poate fi considerată disident al regimului comunist: "Victima nu și-a manifestat public dezacordul față de politica și conducerea de stat și partid, astfel încât să devină din acest punct de vedere o persoană periculoasă pentru securitatea statului (...) Opiniile și nemulțumirile sale au fost exprimate fie în jurnalul său intim, ce nu a fost dat publicității, sau prin materialele transmise la postul de radio "Europa Liberă", unde însă nu a fost menționat numele său, sau prin păreri exprimate la locul de muncă, dar care nu au fost în măsură să atragă atenția organelor de securitate, fiind arestat și deținut pentru infracțiuni de drept comun".

Decizia de achitare a fost contestată de fiul lui Gheorghe Ursu, așa că procesul se va relua la instanța supremă. Magistrații Curții de Apel București (CAB) i-au achitat, în 17 octombrie, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, judecați pentru crime împotriva umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, schimbându-le și încadrarea în tratamente neomenoase.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4342 secunde